Mijn kind vindt het lastig zijn plek te vinden in de groep

Mijn tiener vindt het lastig zijn plek te vinden in de groep

Mijn kind vindt het lastig zijn plek te vinden in de groep

‘Mijn kind vindt het lastig zijn plek te vinden in de groep’ hoor ik regelmatig van ouders. Hun puber heeft weinig vrienden en trekt zich vaak terug op z’n kamer. Ik ben altijd nieuwsgierig hoe lang het al speelt en wat de verwachtingen zijn van ouders. Ook ben ik altijd benieuwd naar hoe hun kind was op de basisschool. Had hij toen veel vriendjes of trok hij zich toen ook al vaak terug? En hoe kijkt hun puber ernaar? Heeft hij er last van?

Karakter

De ene puber is meer een groepsmens dan de andere puber. Er zijn jongeren die juist meer houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. Ze doen energie op door alleen te zijn en zijn meer de luisteraars dan praters. Ze houden van diepgang in gesprekken in plaats van smalltalk. Vaak zien ouders dit gedrag van jongs af aan al bij hun kind. Dit in tegenstelling tot jongeren die juist wel goed in groepen gedijen. Die krijgen energie van in contact zijn met anderen en houden juist wel van smalltalk. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Maatschappij

In de maatschappij wordt verwacht dat jongeren zich maar aanpassen aan wat ‘normaal’ gevonden wordt. Iedere jongere gaat naar school en krijgt te maken met een drukke schoolklas. Ook in de pauzes staan jongeren in een drukke schoolkantine te praten met elkaar. Jongeren die introverter zijn van karakter hebben na een drukke schooldag sterk de behoefte om zich terug te trekken. Dit in tegenstelling tot jongeren die extravert zijn van karakter en graag nog afspreken. 

Wie heeft er last van?

Heeft je puber er last van dat hij geen aansluiting heeft in de groep? Of maak je als ouder zorgen dat hij te weinig vrienden heeft? Ik ben altijd nieuwsgierig naar de beleving van ouders en pubers. Wanneer je zelf wel een groepsmens bent en je puber niet dan kan dit voor wrijving zorgen. Maar wanneer je puber zich oprecht eenzaam voelt is het belangrijk om verder te kijken en naar een oplossing te zoeken. Mocht je twijfelen en even willen bellen dan kan dit altijd. Ik denk graag met jullie mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen