Mijn kind vertoont teruggetrokken gedrag. Wat kan ik doen?

Teruggetrokken gedrag puber

Mijn puber vertoont teruggetrokken gedrag

‘Mijn kind vertoont teruggetrokken gedrag’ hoor ik ouders vaak zeggen. Ze maken zich zorgen om hun kind en zijn op zoek naar oplossingen. Het is hartstikke lastig om je kind zo te zien worstelen. Zeker wanneer je puber normaliter wel spontaan reageert en activiteiten onderneemt kan je je extra zorgen maken. In dit blog geef ik wat algemene tips die jou en je puber hopelijk een beetje op weg kunnen helpen!

Oorzaak van teruggetrokken gedrag

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je puber teruggetrokken gedrag vertoont. Hierbij kan je denken aan sociale angst, verlegenheid, trauma, problemen op school of thuis, stress, angst of zelfs depressie. Pubers kunnen angst hebben voor het maken van vrienden en het meedoen aan sociale activiteiten. Een traumatische gebeurtenis kan zorgen voor stress, angst en teruggetrokken gedrag. En wanneer ouders bijvoorbeeld gaan scheiden kan dit ook een enorme weerslag hebben op het gedrag van hun puber. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Het klinkt voor de hand liggend maar het is altijd goed om met je puber te praten. Laat weten dat je je zorgen maakt en graag wil weten wat er in je puber omgaat. Onderneem samen iets zoals wandelen of auto rijden en begin dan het gesprek. Vaak praat het net wat makkelijker wanneer jullie samen een activiteit doen. Probeer zonder oordeel te luisteren en laat weten aan je puber dat jij hem altijd wil steunen wat er ook is gebeurd. 

Wat kan je nog meer doen?

Moedig je puber aan om sociale activiteiten te ondernemen, Denkend aan een sport, club of hobby. Dit geeft een zelfvertrouwen boost en je puber kan tegelijkertijd zijn sociale vaardigheden verbeteren. Ook is het heel goed om geduldig met je puber om te gaan. Misschien zit hij gewoon even niet zo lekker in zijn vel en heeft hij tijd nodig om weer tot bloei te komen. Geef hem hier ook de tijd voor! Tenzij je je al een langere tijd zorgen maakt.. Want dan kan het toch goed zijn wanneer je puber met iemand gaat praten. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen