Mijn kind verbergt zijn gevoelens

Puber

Mijn kind verbergt zijn gevoelens. Wat kan ik doen?

Het is een zwoele zomeravond wanneer Sarah haar zoon David betrapt, zittend aan de rand van zijn bed, met een gefronste blik die diepe gedachten lijkt te verbergen. Ze klopt voorzichtig op de deur en vraagt, met een mix van bezorgdheid en nieuwsgierigheid, of alles goed gaat. Zijn antwoord? Een schouderophaling en een zacht mompelende “Ja hoor, mam.” Maar iets in zijn ogen verraadt een ander verhaal. David, een vijftienjarige tiener, is een meester in het verbergen van zijn ware gevoelens. Voor hem lijkt het een tweede natuur, een schild dat hij opwerpt om zijn ouders te beschermen of misschien zelfs om zichzelf te beschermen. Maar voor Sarah en haar man voelt het als een kloof die steeds breder wordt, een afstand die ze wanhopig proberen te overbruggen. Deze situatie is voor veel ouders herkenbaar. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze kloof te dichten en je kind te helpen zijn gevoelens te uiten en te begrijpen. Hier zijn een aantal strategieën en tips die je als ouder kan toepassen:

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

1. Luisteren zonder oordeel

Praat regelmatig met je kind en laat zien dat je echt luistert. Toon begrip zonder te oordelen en vermijd het geven van ongevraagd advies. Respecteer hun privacy, maar maak duidelijk dat je er altijd bent om te helpen als dat nodig is.

2. Modelleer Emotionele Openheid

Kinderen leren vaak door observatie. Als ouders openlijk over hun eigen emoties praten en laten zien hoe ze met moeilijke gevoelens omgaan, moedigt dit hun kinderen aan om hetzelfde te doen.

3. Verken Alternatieve Communicatiemethoden

Sommige tieners vinden het moeilijk om rechtstreeks te praten over hun gevoelens. Moedig ze aan om hun gevoelens op andere manieren te uiten, zoals schrijven, tekenen of muziek maken. Samen wandelen of een autoritje maken kan ook wonderen doen!

4. Geef ruimte maar blijf beschikbaar

Het is belangrijk om je kind ruimte te geven, maar laat ook weten dat je altijd beschikbaar bent wanneer ze behoefte hebben aan een gesprek of steun.

5. Zoek professionele hulp indien nodig

Soms kunnen dieperliggende problemen of emotionele blokkades professionele begeleiding vereisen. Aarzel niet om bijvoorbeeld een jongerencoach in te schakelen als je merkt dat je kind meer hulp nodig heeft.

6. Bouw vertrouwen op

Werk aan het opbouwen van vertrouwen tussen jou en je kind door consequent te zijn, beloftes na te komen en je kind z’n vertrouwelijkheid te respecteren.

7. Geduld is Cruciaal

Het proces van emotionele openheid kan lang duren. Heb geduld en blijf aandacht schenken aan je kind, zelfs als het langzaam lijkt te gaan.

Hoe gaat het verder?

In de tijd die volgt, past Sarah deze tips in haar dagelijkse omgang met David toe. Langzaamaan begint ze veranderingen op te merken. David opent zich geleidelijk aan, de gebarsten barrière tussen hen begint te herstellen en de communicatie wordt beter.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is. Wat werkt voor de ene tiener, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is een proces van proberen, aanpassen en vooral, blijven proberen. Het pad van het helpen van een kind om zijn gevoelens te uiten is geen rechte lijn, maar met toewijding, liefde en geduld kunnen ouders een verschil maken. Herinner jezelf eraan dat je er niet alleen voor staat en dat het zoeken naar hulp van professionals of steungroepen ook een waardevolle stap kan zijn. Uiteindelijk is het doel niet alleen om je kind te helpen zijn gevoelens te uiten, maar ook om een gezonde basis te leggen voor emotionele groei en veerkracht, wat hen zal helpen gedurende hun hele leven. Mocht je het fijn vinden om even te praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met jullie mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen