Mijn kind valt buiten de groep

Buiten de groep vallen

Mijn kind valt buiten de groep

Mijn kind valt buiten de groep‘ zeggen ouders vaak tegen mij. Het is heel verdrietig om te zien en het liefste gun je je puber het beste. Sowieso is het heel goed dat je puber zijn of haar hart bij je kan luchten. Dit geeft al wat meer ademruimte en inzicht. Van ouders krijg ik vaak te horen dat ze het moeilijk vinden om hun puber zo te zien worstelen. Ze willen graag helpen maar weten niet hoe. 

Eigen beleving 

Iedereen heeft een eigen beleving van bepaalde situaties. Zo kan je puber voelen dat hij wordt buitengesloten terwijl anderen juist toenadering zoeken. Je puber interpreteert de situatie dan heel anders dan het in werkelijkheid is. Je puber kan veel last hebben van negatieve gedachten over zichzelf waardoor z’n eigen beleving niet helemaal klopt. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Mijn puber valt écht buiten de groep

Het kan ook zijn dat je puber echt buiten de groep valt en zijn of haar beleving dus wél klopt. Ook dan is het per situatie verschillend hoe ‘erg’ dit dan op dat moment is. Iedereen heeft weleens te maken met het feit dat hij of zij er niet bij hoort. Zo kan je een keer niet uitgenodigd worden op een feestje of mocht je een keer niet mee doen met een dansgroepje. Het is dan de kunst om je ‘oké’ te voelen bij het idee dat je er even niet bij hoort.

Hobby of sportclub

Het kan zijn dat je puber in een klas zit waar hij niet goed tussen past. Zo kunnen hooggevoelige jongeren worstelen om hun plek te vinden in een ruige klas. Of het klikt helaas niet goed tussen jouw puber en de mentor en je puber worstelt hiermee. Het kan helpen wanneer je puber een sport of een hobby zoekt waar hij zich wél begrepen en geaccepteerd voelt. Je puber ontdekt dan dat er soms groepen zijn waar hij wel bij hoort en dat er ook groepen zijn waar hij niet bij hoort en dat dit helemaal oké is. Desalniettemin neemt dit niet weg dat het soms hartstikke lastig en pijnlijk is om niet bij bepaalde groepen te horen. 


Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen