Mijn kind valt buiten de boot. Wat kan ik doen?

Puber

Mijn kind valt buiten de boot. Wat kan ik doen?

Een zucht ontsnapte haar lippen terwijl ze voorzichtig haar blik naar de groep wierp. Haar dochter, Emily, stond aan de zijlijn, omgeven door lachende gezichten die leken te stralen van plezier. Maar Emily’s ogen vertelden een ander verhaal: een mengeling van verdriet, frustratie en een diep verlangen om erbij te horen.

Als ouder is het hartverscheurend om te zien dat je kind zich buitengesloten voelt. Het gevoel van ‘buiten de boot vallen’ kan een diepe emotionele impact hebben op een kind. Maar er zijn gelukkig manieren waarop je als ouder kan helpen om je kind door deze uitdagende periode heen te loodsen.

De emotionele impact van buitengesloten worden

Het is belangrijk om te begrijpen hoe het voelt voor een kind om zich buitengesloten te voelen. Het kan een gevoel van eenzaamheid, verdriet en zelfs twijfel aan zichzelf veroorzaken. Voor Emily was het alsof ze de taal van de groep niet sprak, en dit had een diepgaande invloed op haar zelfvertrouwen.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Hoe kan je als ouder helpen?

  1. Communiceer en luister: Praat met je puber en moedig haar aan om haar gevoelens te uiten. Luister actief naar wat ze te zeggen heeft zonder te oordelen of onmiddellijk met oplossingen te komen.

  2. Bied emotionele steun: Laat je kind weten dat het oké is om zich zo te voelen. Geef ze het vertrouwen dat deze situatie niet permanent is en dat ze geliefd worden zoals ze zijn.

  3. Moedig sociale activiteiten aan: Help je kind bij het vinden van activiteiten buiten de groep waar ze zich welkom en gewaardeerd voelt. Sport, kunst, muziek of andere interesses kunnen een nieuwe sociale cirkel bieden.

  4. Help bij sociale vaardigheden: Ondersteun je kind in het ontwikkelen van sociale vaardigheden door middel van rollenspellen, het aanmoedigen van assertiviteit en het oefenen van gespreksstarters.

Het belang van empathie

Als ouder is het cruciaal om empathie te tonen en je in te leven in de situatie van je kind. Soms kunnen we ons afvragen waarom ze niet gewoon vrienden kunnen maken, maar het kan voor hen een uitdaging zijn om zich te begeven in een groep met pubers met wie ze geen klik ervaren. 

Het aanmoedigen van veerkracht

Het is belangrijk om je kind veerkracht en doorzettingsvermogen bij te brengen. Leer hen dat tegenslagen, hoe pijnlijk ook, hen sterker kunnen maken. Geef ze de tools om op een positieve manier met deze uitdagingen om te gaan, door bijvoorbeeld te benadrukken dat iedereen anders is en dat dat juist prachtig is.

Een veilige thuishaven bieden

Zorg ervoor dat thuis een veilige haven is waar je kind zich begrepen en gewaardeerd voelt. Geef ze ruimte om zichzelf te zijn en toon onvoorwaardelijke liefde en steun.

Betrek de school of andere autoriteiten

Als het buitengesloten voelen op school plaatsvindt, overweeg dan om contact op te nemen met leraren of schooladviseurs. Soms kunnen zij helpen bij het creëren van een inclusievere omgeving.

Het perspectief van ouders

Als ouder is het heel normaal om je bezorgd te voelen en misschien zelfs boosheid te ervaren over de situatie van je kind. Maar probeer deze emoties te kanaliseren in positieve acties. Het is van cruciaal belang om kalm en ondersteunend te blijven in deze situatie. Mocht je willen praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen