Mijn kind reageert niet ad rem

Mijn puber reageert niet ad rem

Mijn kind reageert niet ad rem

‘Mijn kind reageert niet ad rem’ hoor ik weleens van ouders. Ze reageren zelf wel snel en gevat op anderen maar merken dat hun puber ermee worstelt. Ik ben altijd benieuwd wat voor karakter hun puber heeft. Ook stel ik vragen over hoe hun puber was op de basisschool. Had hij veel vriendjes en vriendinnetjes? Of trok hij zich na school liever terug op z’n kamer en kan hij z’n vrienden op één hand tellen?  

Karakter

Mogelijk is je puber dan introvert van karakter. Introverte pubers kijken graag eerst de kat uit de boom. Ze zijn bedachtzaam en denken eerst goed na voordat ze iets zeggen. Ze doen energie op door alleen te zijn. Na een drukke schooldag zie je ze terugtrekken op hun kamer. Introverte pubers zijn meer de luisteraars dan praters. Mits ze over iets praten waar ze enthousiast over zijn. Dan kan je ze uren horen praten. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Extravert

Extraverte pubers daarentegen doen energie op in het contact met anderen. Ze hebben een uitgebreide vrienden en kennissenkring en weten alle nieuwtjes uit de omgeving. Ze houden van smalltalk en spreken geregeld af met anderen. Het zijn echte praters en kunnen makkelijk door iemand z’n verhaal heen praten. Ze vinden het zelfs fijn om onderbroken te worden in hun eigen verhaal. Ze reageren ook snel en gevat op anderen. 

Bijschaven

Het is mogelijk om het karakter van je puber door middel van opvoeding ‘bij te schaven’. Maar het karakter helemaal veranderen gaat niet. Je puber heeft nou eenmaal aanleg voor meer introvert of juist extravert gedrag. Dit is voor een groot gedeelte genetisch bepaald. Het kan ook zijn dat je puber zowel introvert als extravert is en dan valt je puber in de ambiverte categorie. 

Wanneer moet je hulp zoeken?

Wanneer je merkt dat je puber zichzelf meer dan normaal terugtrekt, weinig vrienden ziet en slechte cijfers haalt kan er meer aan de hand zijn. Je kent je puber als de beste en je mag vertrouwen op je intuïtie. Ga het gesprek aan met je puber en benoem wat je ziet en dat je je zorgen maakt. Mocht je willen overleggen dan kan je mij altijd mailen of bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen