Mijn kind praat niet

Mijn puber praat niet

Mijn kind praat niet

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je puber niet praat. Over het algemeen vinden pubers hun vrienden belangrijker dan hun ouders. Pubers zitten volop in hun ontwikkeling en beginnen zich in de puberteit af te zetten tegen hun ouders. Dus dat je minder van je puber hoort is iets wat heel normaal is en waar eigenlijk alle ouders mee te maken krijgen Zie het dan ook als een fase die ook wel weer overgaat. 

Verschil in karakter

Wat ik ook vaak zie is dat pubers een ander karakter hebben dan jou als ouder. Is je kind meer een binnenvetter? Trekt je kind zich graag terug na een lange schooldag? Heeft je kind twee of drie vriendinnen waar ze mee optrekt? Misschien heeft je puber dan wel een introvert karakter. Deze jongeren zijn bedachtzaam en zeggen pas iets als ze er goed over nagedacht hebben. Hun vrienden kunnen ze op één hand tellen en ze doen energie op door alleen te zijn. 

Extraverte ouder

Misschien ben jij wel die extraverte ouder die graag zoveel mogelijk mensen over de vloer heeft. Je hebt een uitgebreide vrienden en kennissenkring en je krijgt energie van in contact zijn met anderen. ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’ is misschien wel je motto! Misschien chargeer ik nu een beetje maar het komt wel degelijk voor dat het karakter tussen ouder en kind kan botsen. Jij bent misschien een open boek die altijd alles direct vertelt. Je puber heeft juist meer tijd nodig en moet situaties eerst laten bezinken eer dat ze erover gaat vertellen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Hoe krijg ik mijn puber aan het praten?

Natuurlijk woon je samen in één huis en wil je graag een band hebben met je puber. Het kan helpen wanneer je dit ook tegen je puber vertelt. Zeg dit dan niet op een beschuldigende toon maar benoem bijvoorbeeld dat je puber altijd bij je terecht kan om haar hart te luchten. Zo geef je je kind een opening om meer te vertellen. Ook kan het helpen wanneer je met je puber een leuke activiteit onderneemt. Samen wandelen of een stukje auto rijden kan ook helpen. Wanneer je naast elkaar loopt of zit praat je net wat makkelijker met elkaar. Je puber heeft dan namelijk geen last van jouw indringende ogen ;). 

‘Mijn dochter praat niet met mij’

Ik krijg weleens van ouders te horen dat één van de ouders wordt genegeerd door hun puber. Mogelijk speelt er dan meer en is er in het verleden iets gebeurd wat ervoor heeft gezorgd dat je puber zich afsluit. Het is dan extra lastig wanneer dit al een lange tijd speelt en de band tussen ouder en puber op deze manier door suddert. Het kan dan goed zijn om hulp te zoeken. Schaam je vooral niet want er zijn meerdere ouders die hiermee worstelen. Je bent niet de enige! Ik denk graag met jullie mee en je kan mij altijd even mailen of bellen. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen