Mijn kind maakt zich altijd heel veel zorgen

Puber

Mijn kind maakt zich altijd heel veel zorgen. Wat kan ik doen?

Sommige kinderen ervaren een overmatige bezorgdheid die hen kan overweldigen in verschillende situaties. Als ouder kan het verontrustend zijn om te zien dat je kind constant bezorgd of angstig is. Gelukkig zijn er manieren om je kind te ondersteunen en te helpen omgaan met deze gevoelens van angst.

Hoe ervaart je kind de situatie?

Kinderen die zich voortdurend zorgen maken, kunnen tekenen van angst vertonen die variëren van rusteloosheid tot prikkelbaarheid. Sommigen kunnen specifieke zorgen benoemen, terwijl anderen misschien moeite hebben om uit te drukken wat hen precies dwarszit. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je kind zich voelt en wat hen angstig maakt. Sommige kinderen maken zich zorgen over schoolprestaties, terwijl anderen zich zorgen maken over sociale interacties of veranderingen in hun omgeving.

Algemene tips om je kind te ondersteunen:

  1. Creëer een veilige ruimte: Moedig open gesprekken aan en zorg voor een omgeving waarin je kind zich vrij voelt om zijn/haar zorgen te uiten zonder angst voor afkeuring.

  2. Luister empathisch: Toon begrip voor de zorgen van je kind. Luister actief naar wat ze te zeggen hebben zonder direct oplossingen aan te dragen. Soms is het gewoon belangrijk voor hen om gehoord te worden.

  3. Stel geruststellende vragen: Vraag je kind wat hen zou kunnen helpen zich beter te voelen of hoe je hen kunt ondersteunen in momenten van bezorgdheid.

  4. Leer ontspanningstechnieken: Help je kind om ontspanningsmethoden te leren, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness, om stress te verminderen.

  5. Stel routines op: Voorspelbaarheid en consistentie kunnen helpen bij het verminderen van angst. Stel vaste routines in voor activiteiten en momenten van rust.

Specifieke ondersteuning:

  1. Coaching: Overweeg professionele hulp zoals coaching als de zorgen van je kind veel invloed hebben op het dagelijks functioneren.

  2. Positieve bekrachtiging: Beloon je kind voor kleine overwinningen in het omgaan met hun zorgen. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten.

Veranderingen die je kunt zien:

Met de juiste ondersteuning kunnen kinderen die zich voortdurend zorgen maken positieve veranderingen ervaren:

  • Verminderde angstniveaus en een beter vermogen om met zorgen om te gaan.
  • Toename van zelfvertrouwen en veerkracht in het omgaan met stressvolle situaties.
  • Verbeterde vaardigheden om angsten te herkennen en effectief om hulp te vragen.

Het is van cruciaal belang om begripvol en ondersteunend te zijn voor je kind dat worstelt met overmatige zorgen. Het aanbieden van steun, luisterend oor en passende hulp kan een grote impact hebben op hun vermogen om met angst om te gaan.

Ik hoop dat deze suggesties je helpen om je kind te ondersteunen bij het omgaan met hun zorgen. Als je nog meer vragen hebt, laat het me gerust weten. Ik denk graag met jullie mee!

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen