Mijn kind maakt moeilijk contact met anderen

Waarschijnlijk speelt dit probleem al een lange tijd en is het niet de eerste keer dat je hierop Googled. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je puber moeilijk  contact maakt met anderen. Misschien heeft je kind een moeilijke periode achter de rug of een pestverleden. Dit kan het contact met anderen belemmeren omdat je kind dan last heeft van onzekere gevoelens. Veel pubers zijn ook erg goed in het ‘denken voor een ander’ zoals: ‘Hij zal mij toch wel raar vinden’ of ‘Ik heb net iets stoms gezegd, wat zullen ze wel niet van mij denken?!’

Verlegenheid

Verlegen jongeren hebben bovenstaande gedachten nog een tikkeltje sterker. Ze durven geen initiatief te tonen en zijn voortdurend bezig met de ander en passen zich makkelijk aan anderen aan, in de hoop dat ze geaccepteerd worden. Ook hebben ze vaak een sterke vermijdingsdrang en gaan ze nieuwe situaties uit de weg. Ze zijn voortdurend op hun hoede en bang voor de mening van anderen. In het contact met anderen durven ze niet zichzelf te laten zien en assertief reageren is een hele opgave. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

In de praktijk

Wat ik in de praktijk ook vaak zie is dat de ouders qua karakter meer outgoing zijn en veel mensen kennen. Dit in tegenstelling tot hun puber die meer op zichzelf is en niet echt een prater is. Dit kan weleens tot wrijving leiden. Vaak is dan ook de vraag; ‘Wie heeft er last van?’. Wanneer je puber wel een paar vrienden heeft en zich verder goed in zijn of haar vel voelt dan hoeft er niet altijd een probleem te zijn. Het is voor extraverte ouders soms moeilijk om zich in te leven in hun puber wanneer hij of zij meer introvert is. 

Introverte pubers

Pubers die introvert zijn houden vaak van één op één gesprekken en kleine groepjes. Dit in tegenstelling tot extraverte pubers die met de hele buurt contacten onderhouden. Introverte pubers daarentegen houden van kwalitatief sterke vriendschappen en zijn ook loyaal naar hun goede vrienden. Daarnaast zijn ze meer luisteraars dan praters tenzij het een onderwerp is waar ze enthousiast over zijn. In dat geval kan je ze na een uur nog steeds uitgebreid horen praten. 

Mijn kind maakt moeilijk contact met anderen. Wat kan ik doen?

Mocht je je erg zorgen maken en aan je zoon of dochter zien dat hij zichzelf steeds meer terugtrekt dan is het goed om aan de bel te trekken. Net zoals alle andere pubers hoort je kind een paar goede vrienden te hebben. Zeker in de puberteit is sociaal contact van essentieel belang. Je kind leert namelijk veel van andere pubers en voor de sociale ontwikkeling is het belangrijk dat hij of zij lekker in zijn of haar vel zit. Aan verlegenheid of onzekerheid is een hoop te doen en dit kan zowel in een groep als individueel. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen