Mijn kind leeft als een kluizenaar

Mijn tiener leeft als een kluizenaar

Mijn kind leeft als een kluizenaar

‘Mijn kind leeft als een kluizenaar‘ hoor ik ouders af en toe zeggen. Ze maken zich zorgen om hun puber en vinden dat hij moet veranderen. Hij komt niet meer van zijn kamer af en zit alleen maar te gamen. Hij houdt zich niet bezig met de toekomst en je ziet aan hem dat hij zich ongelukkig voelt. Als ouder maak je je zorgen en wil je graag dat er verandering in de situatie komt. Je zou hem ook zo graag willen zien met een paar vrienden

Van alles geprobeerd

De ouders die ik spreek zitten met hun handen in hun haar. Ze hebben al van alles geprobeerd en weten even niet meer wat ze kunnen doen. Ik stel altijd vragen om erachter te komen hoe lang het al speelt, hoe het contact is tussen ouders en zoon en wat hun kind wil. De motivatie om te veranderen moet altijd uit hun kind komen. Als coach kan ik op mijn kop staan maar uiteindelijk moeten jongeren zelf initiatief nemen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Algemene tips

Heel cliché maar probeer toch in gesprek te blijven met je puber. Benoem dat je je zorgen maakt en graag wil dat je kind zich weer gelukkig gaat voelen. Vraag hoe je kind het ziet en wat je zou kunnen doen om hem te helpen. Benoem dat je kind altijd bij je terecht kan om te praten en dat je hem altijd wil steunen waar nodig. Daarnaast kan je hem bijvoorbeeld stimuleren om contact op te nemen met een oude vriend van vroeger.

Karaktertrek 

Sommige pubers zijn graag op zichzelf en hebben voldoende aan bijvoorbeeld twee goede vrienden. Andere pubers hebben juist behoefte aan een grote kennissen en vriendengroep. Iedereen is anders en niks is goed of fout. Al kan het voor ouders die veel vrienden hebben wel wennen zijn dat hun kind daar minder behoefte aan heeft. Tegelijkertijd is het voor niemand gezond om altijd maar alleen te zijn. Het stimuleren van vriendschap en het onderhouden ervan is gewoon belangrijk! Mocht je willen praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen