Mijn kind komt niet voor zichzelf op

Mijn tiener komt niet voor zichzelf op

Mijn kind komt niet voor zichzelf op

‘Mijn kind komt niet voor zichzelf op’ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen om hun puber en willen graag helpen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom hun puber niet voor zichzelf opkomt. Tegelijkertijd is ‘voor jezelf opkomen’ ook net een spier die je kan trainen. Sommige jongeren hebben hier nog weinig ervaring in en moeten het met vallen en opstaan leren. 

Praktijkvoorbeeld

Ik had laatst een meisje in de praktijk die vertelde over een situatie waar ze tegenaan liep. Zo had ze afgesproken met haar beste vriend om samen thuis te leren voor hun Franse tentamen. Het leek haar gezellig om samen te oefenen en wilde hier haar tijd in steken. Haar beste vriend kwam tijdens het oefenen opeens op een ander plan: shoppen in de stad! Hij had een leuk shirt met korting gezien en wilde die perse die dag nog kopen. 

Aanpassen 

Ze vertelde dat ze zag dat haar beste vriend dolgraag nog naar de stad wilde voor dat truitje. Ze was teleurgesteld want ze wilde juist oefenen voor het Franse tentamen. Ze merkte dat ze de stof nog niet goed in haar hoofd had en echt nog oefening nodig had. Haar beste vriend daarentegen had wel al goed geleerd en begon een beetje door te drammen. Uiteindelijk heeft ze zich aangepast aan wat haar vriend wilde en zijn ze naar de stad gegaan. 

Assertief reageren

Met als effect dat ze de volgende dag een onvoldoende haalde voor haar Franse tentamen. Ze baalde ontzettend en ze had zichzelf voorgenomen om de volgende keer anders te reageren en voor zichzelf op te komen. Afspraak is immers afspraak en haar beste vriend had ook alleen naar de stad kunnen gaan zonder haar. De volgende keer is ze van plan assertief te reageren in de trant van: ‘We hadden afgesproken om voor de Franse toets te leren en ik ben teleurgesteld dat je nu naar de stad wil. Of we gaan verder oefenen of je gaat alleen naar de stad.’

Ik-boodschap

In het bovenstaande voorbeeld heeft het meisje een hele mooie ‘Ik-boodschap’ geformuleerd. Ze vertelt waar ze teleurgesteld over is en benoemt wat ze wél wil. Bij een ik-boodschap kom je voor jezelf op door de boodschap bij jezelf te houden en te vertellen hoe je je voelt in plaats van de ander aan te vallen (voorbeeld: ‘Jij drijft altijd je zin door’). Zo geef je respectvol je grens aan en kan de ander ook respectvol terug reageren zonder dat hij zich aangevallen voelt. 

Hooggevoelig of introvert

Hooggevoelige of introverte pubers kunnen soms extra moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Ze reageren over het algemeen geremder als er iets nieuws op hun pad komt. Ze zijn bedachtzamer en kijken vaak eerst de kat uit de boom. Ook reageren ze gevoeliger op prikkels van buitenaf. Ze zijn in feite een spons in het opzuigen van andermans emoties. Ze mogen echt leren dat bepaalde emoties niet van hen zijn maar van de ander. Deze gevoeligheid zorgt ervoor dat ze sneller rekening houden met de ander ten koste van zichzelf. 

Hoe kan je je puber leren voor zichzelf op te komen?

Allereerst is het altijd goed om zelf het goede voorbeeld te geven als ouder. In welke situaties kwam jij voor jezelf op? Wat ging goed en wat kon er beter? Wat zou je hierover kunnen vertellen aan je puber? Ook al lijkt het misschien dat je puber niks van je aantrekt ze leert alsnog een hele hoop van je. Goed voorbeeld doet immers goed volgen! Daarnaast kan je je puber leren dat zij altijd op iets terug kan komen. Soms overvallen bepaalde gebeurtenissen je en heb je gewoonweg nadenktijd nodig. Zeker wanneer je puber hooggevoelig of introvert is kan dit handig zijn. 
Mocht je puber al een lange tijd hiermee worstelen en zou je even willen praten dan kan dit altijd. Je kan mij bellen of mailen. Ik denk graag met jullie mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen