Mijn kind kan zich moeilijk uiten

Puber

Mijn kind kan zich moeilijk uiten. Wat kan ik doen?

Op een rustige avond vindt Thomas zijn vijftienjarige zoon, Lucas, in zijn kamer, met zijn neus begraven in een boek helemaal in zijn eigen gedachten wereld. Thomas voelt een mix van bezorgdheid en begrip voor zijn introverte zoon, die van nature moeite heeft om zich uit te drukken. Hoe kan hij Lucas helpen om zich meer open te stellen en zich comfortabeler te voelen bij het uiten van zijn gedachten en gevoelens? Het kan een uitdaging zijn voor ouders van introverte tieners om hen te helpen zich te uiten, vooral in een wereld die vaak de voorkeur geeft aan uitgesproken extraverte persoonlijkheden. Gelukkig zijn er manieren waarop ouders hun introverte zonen kunnen ondersteunen en aanmoedigen om zich meer comfortabel te voelen bij het delen van hun innerlijke wereld. Hier zijn een aantal stappen en tips die jij als ouder kan toepassen!

1. Respecteer Hun Persoonlijkheid

Accepteer en waardeer het introverte karakter van je zoon. Begrijp dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn eigen gedachten en tijd nodig heeft om zich open te stellen.

2. Creëer Een Veilige Ruimte

Zorg voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin je zoon zich vrij voelt om zijn gedachten en gevoelens te delen, zonder angst voor oordeel of afwijzing. Samen een wandeling maken of auto rijden kan helpen want dan hoeft je zoon je niet voortdurend aan te kijken tijdens een gesprek.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

3. Actief Luisteren

Luister actief naar wat je zoon te zeggen heeft en toon oprechte interesse in zijn perspectief. Moedig hem aan om zijn gedachten te delen door geduldig te luisteren en vragen te stellen.

4. Stimuleer Creatieve Uitingen

Moedig creatieve uitingen aan zoals schrijven, tekenen, of muziek maken. Dit kan een veilige manier zijn voor je zoon om zijn gedachten en gevoelens te uiten zonder zich direct verbaal te hoeven uiten.

5. Geef Tijd en Ruimte

Bied je zoon voldoende tijd en ruimte om zich op zijn eigen tempo te uiten. Forceer hem niet om zich te haasten waardoor hij zich waarschijnlijk ongemakkelijk gaat voelen. 

6. Modelleer Gezonde Communicatie

Laat zien hoe je zelf op een respectvolle en effectieve manier communiceert. Door je eigen voorbeeld kan je zoon leren hoe hij zijn gedachten en gevoelens op een constructieve manier kan uiten.

7. Moedig Stapsgewijze Vooruitgang Aan

Wees geduldig en moedig stapsgewijze vooruitgang aan. Elke kleine stap richting meer openheid en expressie is een succes om te vieren. Voor Thomas betekent het toepassen van deze stappen een nieuwe benadering in zijn interacties met Lucas. Hij begrijpt dat het tijd kost voor zijn zoon om zich comfortabel te voelen bij het uiten van zijn gedachten en gevoelens, maar door een ondersteunende en geduldige aanpak kan hij Lucas helpen om zich meer open te stellen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen tempo heeft als het gaat om zich uiten, en dat is helemaal oké. Door je zoon te ondersteunen en aan te moedigen om zichzelf te zijn, help je hem om zijn eigen unieke stem te vinden in een wereld die graag luistert. Mocht je het fijn vinden om eens te praten over je kind dan kan je mij altijd bellen of een mailtje sturen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen