Mijn kind kan niet tegen kritiek

Mijn puber kan niet tegen kritiek

Mijn kind kan niet tegen kritiek

‘Mijn kind kan niet tegen kritiek’ hoor ik ouders regelmatig zeggen. Hun puber vat kritiek te persoonlijk op en kan er overstuur van worden. Het kan lastig zijn voor ouders om hiermee om te gaan. In dit blog ga ik dieper op het onderwerp in en krijg je handvatten en tips om toch kritiek te kunnen geven. In de toekomst krijgt je kind immers te maken met een werkgever die ook kritiek kan geven dus het is van essentieel belang dat je kind hiermee om leert gaan. 

Hoe komt het dat mijn puber niet tegen kritiek kan?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je puber niet tegen kritiek kan. Misschien heeft je puber wel een (hoog)gevoelig karakter. Of worstelt je puber met een laag zelfbeeld en onzekerheid. Pubers die bij voorbaat al denken dat ze iets niet kunnen of dat ze ‘raar’ of ‘dom’ zijn ervaren kritiek al sneller als een afwijzing. Daarnaast kan het ook zijn dat pubers over het algemeen weinig complimenten krijgen en zich daardoor sneller ‘waardeloos’ voelen wanneer ze kritiek krijgen. 

Opbouwende kritiek

Ik ben altijd benieuwd op welke manier ouders kritiek geven aan hun puber. Dit geeft namelijk een inkijkje in hoe de kritiek kan overkomen op hun puber. Ik ben zelf fan van de sandwich methode. Dit is een manier om opbouwende kritiek te geven. Wanneer je de methode toepast geef je je puber eerst een compliment, vervolgens zeg je wat er beter kan en je sluit af met een compliment. Je puber krijgt zo op een positieve manier opbouwende feedback én weet wat hij beter kan doen in de toekomst.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je nog meer doen?

Je kan als ouder altijd aan je kind vertellen dat de kritiek die je geeft niet bedoeld is je kind te kwetsen maar om je kind te helpen te groeien en te verbeteren. Geef zelf dan ook het goede voorbeeld en laat zien hoe jij op een positieve manier omgaat met kritiek. En wanneer je kritiek geeft is het altijd goed dit in een ‘ik-boodschap’ te doen. Voorbeeld: ‘Ik voel mij geïrriteerd omdat je door mij heen praat. Ik zou willen dat je naar mij luistert voordat je wat zegt’. 

Mijn puber heeft weinig zelfvertrouwen

Wanneer je merkt dat er weinig verbetering is en je puber alles toch te persoonlijk opvat kan het helpen om aan de slag te gaan met het zelfvertrouwen van je puber. Zeker wanneer je puber last heeft van negatieve gedachten zoals: ‘Ik kan dat toch niet’, ‘Anderen vinden mij raar’ of ‘Ik ben dom’ kan dat zijn zelfvertrouwen ondermijnen. Mocht je behoefte hebben om er eens over te praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen