Mijn kind kan geen nee zeggen

Mijn puber kan geen nee zeggen

Mijn kind kan geen nee zeggen

Ik krijg regelmatig van ouders te horen dat ze zich zorgen maken om hun puber. Ze merken bijvoorbeeld aan hun zoon dat hij beïnvloedbaar is en regelmatig doet wat anderen willen. Hij is gevoelig en meegaand van karakter en houdt niet van conflicten. Het baart ouders zorgen en ze vragen zich af of hij überhaupt weleens nee zegt tegen z’n vrienden. Ze vinden ‘nee zeggen’ een belangrijke vaardigheid en willen dat hun puber dit leert. 

Waarom durft mijn puber geen nee te zeggen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom pubers geen nee durven te zeggen. Pubers kunnen te weinig zelfvertrouwen hebben en daarom moeite hebben met nee zeggen. Ook is het voor pubers erg belangrijk om bij de groep te horen, zeker in de puberteit! Ze doen er alles aan om aardig gevonden te worden en zijn bang om afgewezen te worden als ze een keer nee zeggen. Daarnaast kan het zijn dat pubers bang zijn om anderen te kwetsen en daarom maar niks zeggen. Ze doen er alles aan om de lieve vrede te bewaren!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je doen om je puber te helpen?

Allereerst is het altijd goed om zelf het goede voorbeeld te geven. Hoe zeg jij nee tegen anderen? Hoe voel jij je daarbij? Wat heb je nodig om dit voorbeeldgedrag te laten zien aan je puber? Ook al lijkt het dat pubers zich minder aantrekken van hun ouders, ze pikken alsnog veel op. Goed voorbeeld doet immers goed volgen! Daarnaast kan je met je puber oefenen (als hij ervoor openstaat) wat hij precies kan zeggen. Door samen een rollenspel te doen komt je puber vast op goede ideeën!

Wat kan je nog meer doen?

Assertief gedrag is aan te leren als je puber maar vaak genoeg oefent. Hoe vaker je puber merkt dat hij niet wordt afgewezen wanneer hij ‘nee’ zegt hoe beter hij wordt in het ‘nee’ zeggen. Je puber kan ook leren om op een later moment terug te komen op het verzoek van een ander. Wanneer je puber bedachtzaam is van karakter is dit een mooie manier. Soms kunnen anderen opdringerig en zeurderig overkomen om hun zin door te drijven. Je puber kan leren om voet bij stuk te houden en vast te blijven houden aan zijn ‘nee’. Mocht je merken dat je puber toch blijft worstelen en wel hulp kan gebruiken dan kan ik altijd met jullie meedenken. Je kan mij mailen of bellen. 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen