Mijn kind is verlegen

Mijn kind is verlegen

‘Mijn kind is verlegen en kijkt altijd eerst de kat uit de boom’

Deze zin had mijn vader kunnen uitspreken. Als puber had ik last van piekergedachten en maakte mij altijd druk om wat anderen van mij vonden. Ik dacht een lange tijd dat ik dom, raar en saai was. Ik had wat nare ervaringen achter de rug met meiden die mij dit gevoel als puber gaven. Daarnaast was ik vrij vroeg ‘volwassen’ geworden door een nare jeugdervaring. Dit alles hielp niet bepaald mee in het contact met anderen. Pubers die een vrij onbezorgde jeugd hadden waren met totaal andere dingen bezig.. Terwijl ik bezig was mijn jeugdervaring een plekje te geven waren zij bezig met jongens, alcohol en uitgaan.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Toch is het goed gekomen met mij. Wat mij heeft geholpen is:

– Het volgen van een weerbaarheidstraining en ontdekken dat ik niet de enige was die bang was voor afwijzing en ik kon tegelijkertijd in een veilige groep oefenen.
– Ondanks dat ik het spannend vond toch op andere meiden afstappen en een praatje beginnen.
– positieve ervaringen: ik vond uiteindelijk aansluiting bij meiden die wél aardig waren en met wie ik vriendinnen ben geworden.
– Een bijbaantje: Ik leerde als verkoper op mensen afstappen en ik mocht op een gegeven moment andere collega’s leren dit ook te durven.
– Mezelf accepteren: ik ben van nature meer introvert. Ik hou van één op één gesprekken en kleine groepjes in plaats van grote vriendengroepen. Ik hou van diepgang in gesprekken in plaats van koetjes en kalfjes. En ik vind het heerlijk om alleen te zijn en energie op te doen!
 

Wist je dat verlegenheid vaak wordt verward met introversie?

Ik was als puber zowel verlegen als introvert. Toen mijn verlegenheid minder werd bleef mijn introverte karaktereigenschap over. In mijn tijd was er nog niet zoveel bekend over introversie. Introvert en verlegen wordt vaak met elkaar verward omdat het gedrag erg op elkaar lijkt. Verlegen en introverte jongeren zijn vaak de ‘stille en rustige’ pubers. Verlegenheid heeft echt te maken met sociale angst en bang zijn voor de mening van anderen. Hier is veel aan te doen en jongeren kunnen er echt van bevrijd worden. Introversie is een karaktereigenschap waarmee je wordt geboren en wat echt bij de persoonlijkheid hoort.  Is mijn verhaal herkenbaar voor jou? Of totaal niet? Ik ben benieuwd!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen