Mijn puber is timide

Mijn kind is timide

‘Mijn kind is timide‘ hoor ik ouders vaak zeggen. Ze maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun puber en willen graag dat ik mee denk. Ik ben altijd nieuwsgierig en stel tijdens een kennismaking veel vragen. Ik stel als voorbeeld de vragen: ‘Hoe was je kind op de basisschool?’, ‘Had ze toen veel vriendjes en vriendinnetjes of juist één of twee vriend(innen)?’. ‘En hoe lang vertoont ze al timide gedrag?’, ‘Hoe is ze qua karakter in haar goede doen?’

Inzicht in het karakter

Alle bovenstaande vragen geven inzicht in het karakter van hun puber. Vaak krijg ik te horen dat hun puber altijd wel op zichzelf was. Ze had op de basisschool al genoeg aan één of twee goede vriend(innen) en vond het heerlijk om alleen te zijn op haar kamer. Ze voldoet aan de criteria van jongeren met een introvert karakter. Deze jongeren krijgen energie van alleen zijn en wanneer ze samen zijn met anderen houden ze van diepgang in gesprekken.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introverte kwaliteiten

Introverte jongeren zijn meer de luisteraars dan de praters. Ze houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. In een grote groep kunnen ze letterlijk ‘verdwijnen’ tenzij ze de leiding hebben. Je zult ze niet zo snel horen praten over koetjes en kalfjes maar wel over diepgaande onderwerpen. Ze kunnen goede vragen stellen en echt een luisterend oor zijn voor anderen. Ze zijn bedachtzaam en zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. 

Wanneer is er meer aan de hand?

Als ouder heb je natuurlijk voelsprieten en ken je je kind door en door. Je weet intuïtief al wanneer je kind niet lekker in haar vel zit. Je mag ook op dit kompas vertrouwen. Mocht je puber zich vaker dan normaal terugtrekken en weinig afspreken met vriend(innen) kan er meer aan de hand zijn. Bespreek dit ook met je puber en benoem dat je je zorgen maakt en vraag hoe je kind dit ziet. Mocht je twijfelen en zou je even willen praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee! 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen