Mijn kind is terughoudend in het contact met anderen

Terughoudend in het contact

Mijn kind is terughoudend in het contact met anderen

Iedereen is anders en heeft een unieke mix van verschillende karaktereigenschappen. Pubers die afwachtend en terughoudend zijn in het contact met anderen kunnen introvert zijn van nature. Ze hebben één of twee goede vrienden en zijn verder graag op zichzelf. Ouders die van nature wat extraverter zijn kunnen dit soms lastig vinden. Ze gunnen hun kind net zo’n gezellig en bruisend leven als dat ze zelf ook hebben. Terwijl je puber waarschijnlijk geen last ervan ondervind en het op z’n eigen manier heel gezellig heeft. 

Mijn kind is normaal heel anders 

Het kan ook zijn dat je kind normaal gesproken net zoals jij lekker onder de mensen is maar zich om wat voor reden dan ook opeens anders gedraagt. Het kan zijn dat je puber recent met afwijzing te maken heeft gehad. Vooral pubers zijn gevoelig voor de mening van leeftijdsgenoten en afwijzing kan er flink op in hakken. Je puber kan zich er even flink door uit het veld geslagen voelen en z’n draai weer moeten vinden in het contact met anderen. Vaak komt het vanzelf wel weer goed. 

Verlegen pubers 

Mocht je het idee hebben dat je puber al een langere tijd met zichzelf worstelt dan kan het zo zijn dat je kind blijft hangen in onzekere gevoelens. Vaak zie je aan de lichaamshouding van je puber dat er meer aan de hand is. Verlegen pubers hebben angst voor sociaal contact. Ze denken veelal negatief zoals: ‘Ze zitten toch niet op mij te wachten’, ‘Anderen vinden mij toch saai’ etc. Ze geloven wat ze denken waardoor ze zich terughoudend opstellen in het contact met anderen. 

Weerbaarheidstraining kan helpen!

Tijdens de weerbaarheidstraining help ik jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Ze ontmoeten leeftijdsgenoten die ook met zichzelf worstelen en leren vaardigheden hoe ze om kunnen gaan met onzekere gedachten zodat ze vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaan. De groepstraining is helemaal fijn voor jongeren die weinig vrienden hebben. Ze leren andere kennen en er ontstaan vaak leuke vriendschappen. Het is voor je puber overigens ook mogelijk om individueel gecoacht te worden. 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen