Mijn kind is te voorzichtig

Mijn tiener is te voorzichtig

Mijn kind is te voorzichtig

Pubers die voorzichtig zijn, zijn vaak geen haantje de voorste. Ze laten anderen graag voor hun bepalen. Ook kunnen ze afwachtend zijn in het contact met anderen. Initiatief nemen is iets wat ze moeilijk afgaat. Ze passen zich snel aan, aan wat anderen willen. Ze zijn bedachtzaam en denken eerst na voordat ze met hun mening komen. Het zijn veelal makkelijke pubers die houden van harmonie. Ze kunnen conflicten vermijden terwijl dat in sommige gevallen absoluut niet handig is. 

Karakter

Het karakter van je puber speelt een grote rol. Jongeren die introvert zijn, zijn van nature bedachtzamer. Ze hebben echt nadenktijd nodig eer dat ze weten wat ze van een situatie denken of vinden. Dit in tegenstelling tot extraverte pubers die al pratende op ideeën komen. Het kan helpen wanneer introverte jongeren aan anderen aangeven dat ze eerst over een situatie willen nadenken voordat ze een knoop doorhakken. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Onzekerheid of verlegenheid

Onzekerheid of verlegenheid kan ook een grote rol spelen. Deze jongeren zijn bang voor de mening van anderen. Ze willen niet buiten de boot vallen en passen zich daarom maar aan. Ze hebben last van negatieve gedachten zoals: ‘Ik ben dom’, ‘Anderen weten het toch beter’, ‘Ik heb iets stoms gezegd’ etc. Ze geloven deze gedachten en zeggen daarom in bepaalde situaties maar niks. 

Ik ben oké en jij bent oké 

Deze jongeren mogen echt leren dat ze de moeite waard zijn. Het kan helpen wanneer ze thuis leren hoe ze met conflicten om kunnen gaan. Ze leren veel van jou als ouder in hoe jij omgaat met een verschil in mening. Geef daarom het goede voorbeeld en laat zien hoe je een ruzie weer bijlegt. Ook al lijkt het dat je puber weinig van je aanneemt, ze kijken goed hoe je op situaties reageert. Jouw voorbeeldgedrag is heel waardevol!

Wat kan je nog meer doen?

Naast goed voorbeeldgedrag kan het helpen wanneer je regelmatig aan je puber vraagt wat hij van een situatie vindt. Benoem ook dat er meerdere manieren zijn om op situaties te reageren. Bedenk samen met je puber allerlei verschillende reacties die hij kan geven. Leer je puber ook initiatief te nemen. Laat hem een keer met een voorstel komen voor een leuk uitje of een lekker recept. Zo leert je puber dat er positief gereageerd wordt op zijn ideeën.
Mocht je al een lange tijd je puber zien worstelen en zou je even willen bellen dan kan dat altijd. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen