Mijn kind is te meegaand

Mijn tiener is te meegaand

Mijn kind is te meegaand

‘Mijn kind is te meegaand en wil de lieve vrede bewaren’ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen om hun puber en willen graag dat ze assertiever wordt. Ze merken dat ze vaak doet wat anderen willen. Ook merken ze dat ze het moeilijk vindt om ‘nee‘ te zeggen. Ze is bang om anderen teleur te stellen en zegt daarom maar ja op bepaalde verzoeken. Zo spreekt ze vaak af met een vriendin terwijl ze eigenlijk nog moet leren voor een toets. 

Oorzaak van meegaand gedrag

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je kind te meegaand is. Zo kan ze een gevoelig karakter hebben en daardoor te erg meeleven met anderen en het extra lastig vinden om ‘nee’ te zeggen. Ook kan ze bang zijn dat de ander haar niet meer aardig vindt of zelfs boos wordt als ze ‘nee’ zegt. Daarnaast kan er op school ook sprake zijn van onderling pest gedrag en kan je dochter bang zijn om ook gepest te worden. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Het is altijd goed om met je puber te praten en te vertellen wat meegaand gedrag inhoudt. Vaak hebben pubers zelf niet eens door dat ze te meegaand zijn omdat ze er gewoonweg geen last van hebben. Vertel wat je onder meegaand gedrag verstaat en wat assertief gedrag inhoudt. Wanneer je puber ervoor openstaat kunnen jullie rollenspellen doen en oefenen met assertief reageren. Verzin samen verschillende situaties waarin het handig is om voor jezelf op te komen en oefen samen. 

Wat kan je nog meer doen?

Vraag regelmatig aan je puber hoe ze over bepaalde dingen denkt. Vraag gericht door totdat je hoort wat de mening is van je dochter. Laat aan je puber weten dat haar mening telt en dat ze die vaker mag laten horen. Geef je puber ook steeds meer verantwoordelijkheden waarover ze zelf beslissingen kan maken. Dit versterkt haar zelfvertrouwen en zo leert ze dat ze op zichzelf kan bouwen. Maak je je toch zorgen en zou je even willen praten? Even bellen of mailen kan altijd. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen