Mijn kind is te lief

Mijn puber is te lief

Mijn kind is te lief

‘Mijn kind is te lief’ zei een ouder laatst tegen mij. Ze maakt zich zorgen om haar puber en zou willen dat zij wat meer van zich afbijt. Ze laat te snel over zich heen lopen en is te zachtaardig en te meegaand. Ze laat anderen altijd voor haar bepalen en heeft zelf geen eigen mening. Uit het gesprek met moeder kwam naar voren dat haar man hier vroeger ook altijd last van had. Hij heeft na veel therapie er beter mee leren omgaan. In dit blog zal ik tips geven wat je als ouder kan doen om je kind te helpen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Het goede voorbeeld

Ik zeg altijd tegen jongeren dat vriendelijk zijn goed is maar dat je ook je eigen grenzen mag leren bewaken. Als ouder geef je hierin het goede voorbeeld. Ik krijg vaak te horen dat pubers niks meer van hun moeder of vader aannemen. Dit is niet waar. Achter het nonchalante gedrag zit een oplettende puber die haarfijn in de gaten heeft hoe z’n ouders reageren op situaties. Blijf vooral het goede voorbeeld geven!

Ga in gesprek

Bespreek met je puber waarom het zo belangrijk is om grenzen te stellen en voor zichzelf op te komen. Lieve, gevoelige en meegaande pubers hebben vaak niet in de gaten dat ze zichzelf wegcijferen. Je kan je puber hier tijdens het gesprek bewust van maken. Geef bijvoorbeeld aan dat je puber ook een keer mag kiezen waar het graag naartoe wil wanneer ze met een vriendin afspreekt. Ze hoeft niet altijd te doen wat die vriendin graag wil!

Rollenspel

Oefen samen met je puber assertief gedrag (als je puber er voor openstaat!) door middel van een rollenspel. Je kan samen met je puber verschillende situaties bedenken waarin ze assertief mag leren reageren. Doe alsof jij de persoon bent die haar grenzen overschrijdt en vraag of ze erop wil reageren. Bespreek daarna hoe jullie het vonden gaan en wat er goed ging en beter kon. 

Laat je puber kiezen

Wanneer je puber het lastig vindt om z’n eigen mening te geven kan het helpen wanneer je puber in het dagelijks leven keuzes leert maken. Zo kan ze bijvoorbeeld kiezen welke kleding ze graag wil kopen of welke activiteiten ze graag wil doen. Zo kan ze ontdekken wat ze wel of niet leuk vindt en hier ook haar mening over geven. Zo leert je puber steeds beter wat ze wel en niet wil en wat bij haar persoonlijkheid past. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen