Mijn kind is sociaal onhandig

Mijn tiener is sociaal onhandig

Mijn kind is sociaal onhandig

Ik spreek regelmatig ouders die vinden dat hun puber sociaal onhandig is. Hun puber laat veel stiltes vallen in gesprekken, vindt het moeilijk om een praatje te maken en een gesprek gaande te houden. Hun puber is veel op zichzelf en heeft weinig vrienden. Haar ouders daarentegen hebben veel sociale contacten en spreken geregeld af met anderen. Ze vinden het moeilijk om hun kind zo te zien worstelen. 

Persoonlijkheid

Ik ben altijd nieuwsgierig naar de persoonlijkheid van hun puber. Hoe was hun kind op de basisschool? Hoe vaak sprak ze af met vriendinnen? Hoeveel vriendinnen had zij toen? Trok ze zich na een lange schooldag terug op haar kamer of juist niet? Was ze meer een luisteraar dan een prater of juist andersom? Kon ze haar vriendinnen op één hand tellen of had ze een uitgebreide vrienden kring?

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introvert, extravert of ambivert

Jongeren met een introverte persoonlijkheid kunnen hun vrienden op één hand tellen. Ze doen energie op door alleen te zijn en zijn meer de luisteraars dan de praters. Extraverte jongeren houden van koetjes en kalfjes gesprekken, hebben een uitgebreide kennissen en vriendenkring en krijgen energie van het in contact zijn met anderen. Ambiverte jongeren vallen hier tussenin en krijgen zowel energie van alleen zijn als in contact zijn met anderen.

Inzicht

Ik vind het altijd belangrijk om aandacht te besteden aan wie hun puber is wanneer zij lekker in haar vel zit. Ouders kunnen een totaal andere persoonlijkheid hebben dan hun puber. Dit zorgt soms voor misverstanden en een onterechte aanname dat hun kind sociaal onhandig is. Inzicht in het karakter kan voor veel duidelijkheid zorgen. Zo kan hun puber al blij zijn met twee goede vriendinnen terwijl haar ouders liever met tien vrienden contact onderhoudt. 

Basisvaardigheden

Het is voor alle jongeren goed om bepaalde basis sociale vaardigheden onder de knie te krijgen. Een praatje maken, een gesprek gaande houden en actief luisteren zijn vaardigheden die belangrijk zijn. Door middel van rollenspellen kan je met je puber oefenen hier handiger in te worden. Ook kan je leren hoe je puber assertief kan reageren op situaties. Bedenk samen verschillende situaties en oefen afwisselend hoe je hier goed op kan reageren. 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Wanneer je merkt dat je puber zich meer dan normaal terugtrekt op haar kamer en bijna niet afspreekt met vriendinnen kan het zijn dat er meer aan de hand is. Jongeren kunnen last hebben van verlegenheid of onzekerheid. Ze kunnen overmatig piekeren over wat anderen van ze vinden. Wanneer dit al een lange tijd aan de gang is kan het goed zijn om hulp te vragen. Mocht je even willen praten dan kan ik altijd met je meedenken. Je kan mij altijd bellen of mailen. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen