Mijn kind is snel uit het veld geslagen

Mijn tiener is snel uit het veld geslagen

Mijn kind is snel uit het veld geslagen

‘Mijn kind is snel uit het veld geslagen‘ zeggen ouders regelmatig tegen mij. Hun puber heeft te maken met tegenslag en is snel ontmoedigd. Er kunnen verschillende situaties zijn waardoor zij zich uit het veld geslagen voelt. Zo kan haar fiets gestolen zijn, verbreekt haar vriendje de relatie, haalt ze een slecht cijfer voor een tentamen of ze wordt niet uitgenodigd op een feestje. Dit uit zich in teleurgesteld, verdrietig en moedeloos gedrag. 

Je puber beschermen

Als ouder wil je je puber graag behoeden voor allerlei narigheid. Veel ouders proberen hun kind daarom te beschermen. Terwijl het juist erg belangrijk is wanneer je kind leert tegenslagen te incasseren. Wanneer ouders voortdurend proberen hun kind te beschermen is de kans groot dat hun kind onzeker en faalangstig wordt. Hun puber heeft dan nog niet geleerd dat zij tegen moeilijkheden bestand is en op haarzelf kan vertrouwen. Juist het doorstaan van moeilijke momenten geeft pubers meer zelfvertrouwen.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je wel doen als ouder?

Moedig je puber aan haar best te doen en beloon de inspanning die ze voor iets heeft geleverd zoals het leren voor een tentamen. Het belonen van inspanning en doorzettingsvermogen helpt je kind te motiveren om door te gaan ondanks dat het moeilijk is. Daarnaast kan je je puber leren positief tegen zichzelf te praten. Hierbij kan je denken aan zinnetjes zoals: ‘Ik kan dit’ of ‘Ik zal blijven proberen totdat ik het haal’!

Wat kan je nog meer doen?

Geef je puber de ruimte om te falen. Vertel bijvoorbeeld tegen je puber dat je het oké vindt wanneer ze fouten maakt. Dit kan helpen om de druk weg te nemen en je kind aan te moedigen om toch door te gaan, ook al lukken de dingen niet meteen! Laat je puber weten dat je haar altijd steunt, wat de uitkomst ook zal zijn. Zo voelt je puber zich begrepen en gehoord en voelt ze ruimte om na het vallen en opstaan weer door te gaan!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen