Mijn kind is snel overprikkeld. Wat kan ik doen?

Puber hsp

Mijn kind is snel overprikkeld

Het was een doodgewone middag voor Laura. Haar 14-jarige zoon, Lucas, kwam thuis van school. Ze hoorde hem de deur opendoen met een zucht die zwaarder leek dan normaal. Lucas gezicht vertoonde een vermoeide blik, zijn schouders hingen naar beneden en zijn gebruikelijke energieniveau leek verdwenen te zijn. Laura vroeg wat er was gebeurd, maar Lucas mompelde en zei dat hij gewoon moe was. Als ze doorvroeg, sloot hij zichzelf op in zijn kamer en leek het alsof de wereld om hem heen te luid en te helder was. Laura had eerder gemerkt dat haar zoon snel overprikkeld raakt, maar deze keer leek het erger dan ooit.

Overprikkeling 

Overprikkeling bij pubers kan zich op verschillende manieren manifesteren. Soms is het subtiel: een afname in energie, vermoeidheid, of juist een overdreven reactie op situaties die normaal gesproken geen probleem zijn. Bij Lucas waren het vaak vermoeidheid, prikkelbaarheid en het vermijden van sociale situaties. Zelfs het minste geluid leek hem te storen, en fel licht deed hem zijn ogen samenknijpen.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Tips voor Ouders: Hoe kun je je puber helpen?

1. Creëer een veilige thuisomgeving

Pubers hebben behoefte aan een veilige haven. Zorg voor een rustige plek thuis waar ze zich kunnen terugtrekken als de buitenwereld te veel wordt. Dit kan een stille hoek in huis zijn of gewoon hun eigen kamer, waar ze zich kunnen onttrekken aan overmatige prikkels.

2. Stimuleer gezonde gewoonten

Een goede nachtrust, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen wonderen verrichten. Help je kind een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen en moedig gezonde eetgewoonten aan. Beweging helpt niet alleen bij het verminderen van stress, maar kan ook helpen om overprikkeling te verminderen.

3. Leer over stressmanagement

Onderwijs je kind over stressmanagementtechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness. Deze tools kunnen hen helpen om beter om te gaan met overprikkeling en stressvolle situaties. Soms kan het al enorm helpen om even rustig adem te halen en een stap terug te nemen uit een overweldigende situatie.

4. Communiceer Openlijk

Praat met je puber over wat ze voelen en hoe ze omgaan met overprikkeling. Luister naar hun ervaringen en geef hen de ruimte om hun emoties te uiten. Soms kan simpelweg praten over hun gevoelens al verlichting bieden. Het kan verleidelijk zijn om als ouder met tips en adviezen te komen maar houd dit achterwege tenzij je kind erom vraagt!

5. Zoek professionele hulp indien nodig

Als de overprikkeling bij je kind ernstige vormen aanneemt en het dagelijkse functioneren belemmert, overweeg dan professionele hulp in te schakelen. Een gesprek met een coach kan waardevol zijn om technieken te leren om beter om te gaan met overprikkeling.

Begrip en ondersteuning

Overprikkeling bij pubers is een uitdaging waar veel ouders mee te maken krijgen. Het is belangrijk om begripvol te zijn en tools aan te reiken waarmee ze kunnen leren omgaan met deze overweldigende sensaties. Door een ondersteunende omgeving te creëren en open communicatie te stimuleren, kunnen ouders hun pubers helpen om beter om te gaan met overprikkeling en sterker in het leven te staan. Mocht je het fijn vinden om over je situatie te praten dan kan je mij altijd bellen of een mailtje sturen. Ik denk graag met jullie mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen