Mijn kind is op zichzelf

Puber is op zichzelf

Mijn kind is op zichzelf

‘Mijn kind is op zichzelf’ zeggen ouders weleens tegen mij. Het is de vraag in hoeverre dit een probleem is. Sommige jongeren zijn graag alleen en kunnen zich goed vermaken. Zo houden ze ervan om een boek te lezen, te gamen of creatief bezig te zijn. Ze hebben misschien al genoeg aan één of twee goede vrienden en zijn de rest van de tijd alleen. 

Op wie lijkt je kind het meest?

Wie weet herken je deze kwaliteit, van goed alleen kunnen zijn, wel in jezelf of je partner. Of misschien wel helemaal niet en heb je graag mensen om je heen. Wanneer je zelf anders in elkaar zit dan je puber dan kan dit weleens botsen. Ook kan je (onterecht) denken dat er iets aan de hand is met je kind. Jouw behoefte aan sociaal contact is immers anders dan die van je puber.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introvert en extravert

Goed alleen kunnen zijn is typisch een kwaliteit die past bij pubers met een introvert karakter. Ze krijgen letterlijk energie van alleen zijn. Dit in tegenstelling tot extraverte pubers die energie krijgen door samen te zijn met anderen. Daarnaast zijn introverte pubers vaak goede luisteraars en observeerders. Ze zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Dit in tegenstelling tot extraverte pubers die al pratende op ideeën komen. 

Wanneer wordt het een probleem?

Wanneer je merkt dat je puber geslotener is dan normaal of zichzelf nog meer terugtrekt dan je gewend bent kan er meer aan de hand zijn. Je kent je puber het beste en hier mag je ook op vertrouwen. Ga het gesprek aan met je puber en benoem wat je ziet en dat je je zorgen maakt. Stel open vragen die beginnen met ‘wie, wat, waar, waarom en hoe’ zodat je puber alle ruimte krijgt om over z’n leven te vertellen. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen