Mijn kind is niet sociaal

Mijn kind is niet sociaal

Mijn kind is niet sociaal. Klopt dat wel?

Als jongere was ik verlegen en worstelde ik met onzekerheid. Ik maakte mij druk om wat anderen van mij vonden en ik had last van gedachten ‘Ze zullen mij wel raar vinden’, ‘Ik ben dom’ etc. Ik keek op tegen de meiden die veel konden kletsen en grote vriendengroepen hadden. In mijn familie werd er ook veel gekletst over koetjes en kalfjes. Ik werd verlegen genoemd wat ook zeker terecht was maar aan de andere kant vertelde niemand mij dat er ook nog zoiets bestaat als introversie. Ik kan het ze eigenlijk niet kwalijk nemen want er was toen nog niet veel over bekend. Natuurlijk kon je wel duidelijk het verschil zien tussen de drukke en de rustige pubers en viel ik overduidelijk in de ‘rustige’ categorie. Maar er was geen oog voor de kwaliteiten en talenten die de meer introverte/ rustige jongeren hebben. Ik moest vooral niet zo stil zijn en hier wat aan doen. 

Introversie

Introverte jongeren zijn de jongeren die energie opdoen door alleen te zijn. Daarnaast houden ze meer van één op één gesprekken en kleine groepjes. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die energie opdoen in het contact met anderen en een hele uitgebreide vrienden en kennissenkring hebben. In mijn familie werd ik gezien als het kind dat ‘niet sociaal’ was. Ik heb daardoor ook een lange tijd gedacht dat ik niet sociaal ben. Dit is iets wat mij een langere tijd heeft achtervolgd en wat mij verdrietig maakte. Ik begreep het ook niet want ik had toch gewoon vriendinnen? Geen grote vriendengroep maar juist een paar kwalitatief sterke vriendschappen. 

 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Persoonlijke ontwikkeling

Ik wilde op een gegeven moment Pedagogiek studeren maar daar moet je toch sociaal voor zijn? Toch voelde ik dat dit de opleiding was die ik dolgraag wilde gaan doen. Ook heb ik heel erg m’n best gedaan om extravert te worden omdat dit blijkbaar toch de norm was. Dit kostte mij enorm veel energie en ik kon het ook niet volhouden.. Het paste gewoon niet bij mij. Ik wist toen nog niet dat introversie en extraversie karaktereigenschappen zijn waarmee je wordt geboren. De karaktereigenschappen kunnen bijgeschaafd worden maar in essentie blijft introversie of extraversie onderdeel van de persoonlijkheid.

Andere sociale kwaliteiten

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor deze karaktereigenschappen in positieve zin. En het voelt ook als mijn missie om uit te dragen dat introverten wel degelijk sociaal zijn maar op hun eigen manier:

– Het zijn veelal luisteraars in plaats van praters.
– Ze houden van diepgang in gesprekken i.p.v. smalltalk/ koetjes en kalfjes
– Ze hebben vaak kwalitatief sterke vriendschappen die op één hand te tellen zijn
– Ze kunnen veel praten over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn.
– Ze zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben.
– Ze houden meer van één op één gesprekken en kleine groepjes in plaats van grote groepen.
– Het kunnen goede verkopers of leiders zijn wanneer ze die ambitie hebben. Doordat ze zo goed kunnen luisteren weten ze wat er speelt in het team. Anderen voelen zich gehoord en begrepen en doordat ze op tijd de juiste informatie van het team krijgen kunnen ze bijsturen.

Focus op kwaliteiten

Ik heb een paar maanden de manager, van de drogisterij waar ik een tijd geleden in mijn studententijd werkte, moeten vervangen. Ik heb toen zelf ervaren hoe het is om leiding te moeten geven en ik kreeg toen ook positieve feedback van het hogere management. Ik heb toen ervaren hoe het is om een team aan te sturen en hoe leuk het kan zijn. Ook tijdens mijn opleiding Pedagogiek zat ik op m’n plek en haalde ik achten voor mijn stages. De positieve feedback deed heel veel met mij. Het was zo fijn om te ervaren dat anderen m’n kwaliteiten wél zagen. Tijdens de trainingen die ik als jongerencoach geef neem ik hier ook altijd uitgebreid de tijd voor. Het kan jongeren net dat ene zetje in de goede richting geven! Is mijn verhaal herkenbaar voor jou of juist niet? Is jouw kind meer introvert of extravert? Of juist er tussenin (ambivert)? Ik ben benieuwd 😊!


Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen