Mijn kind is niet sociaal vaardig

Mijn tiener is niet sociaal vaardig

Mijn kind is niet sociaal vaardig

Mijn kind is niet sociaal vaardig‘ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen om hun puber omdat zij zich veel terugtrekt. Hun dochter komt elke keer alleen thuis en het is een tijd geleden dat ze een klasgenoot heeft uitgenodigd van school. In het dagelijks leven merken ze dat hun dochter het moeilijk vindt om een gesprekje te starten en een gesprek gaande te houden. Ze maken zich zorgen en willen graag handvatten en tips. 

Karakter

Allereerst vind ik het altijd belangrijk om te kijken naar het karakter van je puber. Hoe was je puber op de basisschool? Had ze toen veel vriendjes en vriendinnetjes? Of vond ze het toen ook al fijn om af en toe sociaal contact te hebben en zich thuis alleen te vermaken? Mogelijk is je puber introvert van karakter. Deze karaktertrek zegt iets over de manier waarop je puber energie op doet. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introversie

Introverte pubers krijgen energie van alleen zijn. Dit in tegenstelling tot de meer extraverte pubers die energie krijgen van het contact met anderen. Na een drukke schooldag trekken introverte pubers zich het liefste terug om weer bij te tanken. Daarnaast zijn introverte pubers meer luisteraars dan praters. Ze zullen pas iets zeggen als ze er goed over nagedacht hebben. Hun vrienden kunnen ze vaak op één hand tellen. Maar de vriendschappen die ze hebben zijn vaak wel kwalitatief sterk. 

Hoe maak ik mijn puber sociaal vaardig?

In bovenstaand voorbeeld geven ouders wel duidelijk aan dat ze merken dat hun puber worstelt met het aanknopen en het gaande houden van een gesprek. Het kan helpen wanneer je het gesprek aangaat met je puber. Geef aan dat je je zorgen maakt en je afvraagt hoe je puber zich voelt. Mensen zijn sociale dieren en iedereen heeft behoefte aan contact. Ook introverte pubers! Geef zelf het goede voorbeeld hoe jij omgaat met je kennissen en vrienden. Hier steekt je puber veel van op! 

Wat kan je nog meer doen?

Als je puber ervoor openstaat zou je rollenspellen met haar kunnen doen. Je kan tips en adviezen geven hoe je puber een gesprekje kan starten en wat kan helpen om een gesprek gaande te houden. Benoem ook vooral wat je goed vindt gaan tijdens het rollenspel. Daar groeit je puber weer van! Mocht je puber al een lange tijd worstelen en vermoed je dat ze last heeft van verlegenheid dan kan ik altijd met jullie meedenken. Je kan mij even mailen of bellen. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen