Mijn kind is niet outgoing

Mijn puber is niet outgoing

Mijn kind is niet outgoing

‘Mijn kind is niet outgoing’ zeggen ouders regelmatig tegen mij. Hun puber is erg op zichzelf. Hij houdt ervan om na een drukke schooldag zichzelf terug te trekken, en kan zijn vrienden op één hand tellen. Vaak vraag ik hoe hun puber was op de basisschool. Wanneer hun kind toen wel outgoing was en nu op de middelbare school opeens niet meer kan er meer aan de hand zijn. Maar vaak is hun puber altijd al rustig geweest. 

Op wie lijkt je puber het meest?

Dit is een vraag die ik vaak daarna stel. Hun puber lijkt vaak erg op één van de ouders. Of op allebei! Het is in deze extraverte maatschappij (on)bewust de norm om altijd maar bezig te zijn en veel vrienden te hebben. Social media staat vol met gezellige vrienden foto’s en uitstapjes en het lijkt wel alsof niemand zichzelf terugtrekt na een lange dag school. Vaak is één van de ouders net zo rustig van karakter als hun puber en zoekt na een drukke werkdag ook de stilte op.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introverte kenmerken

Misschien herken je je puber wel in de volgende kenmerken. Introverte pubers zijn veelal luisteraars in plaats van praters en zeggen pas iets wanneer ze er goed over na hebben gedacht. Ze houden van diepgang in gesprekken en kunnen veel vertellen over dingen waar ze enthousiast over zijn. Koetjes en kalfjes gesprekken slaan ze liever over. Hun vrienden kunnen ze op één hand tellen en kwalitatief zijn dit vaak ook sterke vriendschappen

Wanneer moet je je zorgen maken?

Wanneer je puber zich vaker dan normaal terugtrekt en zijn vrienden niet meer spreekt kan er meer aan de hand zijn. Je kent je puber als de beste en je mag er dan ook op vertrouwen dat je intuïtie klopt. Het kan helpen om het gesprek aan te gaan met je puber. Benoem dat je je zorgen maakt en vraag hoe je puber dat ziet. Geef ook aan dat je puber altijd bij jou of je partner terecht kan. Mocht je je zorgen maken en wil je even overleggen dan kan dat altijd. Je kan mij bijvoorbeeld mailen of bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen