Mijn kind is niet mondig. Wat kan ik doen?

Puber

Mijn kind is niet mondig. Wat kan ik doen?

Sommige kinderen hebben moeite om zichzelf verbaal uit te drukken in sociale settings. Ze kunnen terughoudend zijn, niet snel praten of worstelen om hun gedachten en gevoelens te uiten. Als ouder kan het lastig zijn om hiermee om te gaan, maar er zijn manieren om je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van mondigheid en verbale vaardigheden.

Hoe ervaart je kind de situatie?

Kinderen die niet mondig zijn, kunnen verschillende signalen vertonen. Sommigen lijken verlegen en vermijden gesprekken, anderen vinden het moeilijk om hun gedachten helder te verwoorden of hebben simpelweg weinig interesse in praten.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je kind zich voelt in sociale situaties. Sommige kinderen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij groepsgesprekken terwijl anderen misschien gewoon meer tijd nodig hebben om hun gedachten te formuleren. Dit zie je vaak bij kinderen die meer introvert zijn van karakter. 

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Algemene tips om je kind te ondersteunen:

  1. Luister actief: Geef je kind de ruimte om te praten en moedig ze aan om hun gedachten te delen. Luister geduldig en zonder onderbrekingen naar wat ze te zeggen hebben.

  2. Stimuleer dialoog: Stel open vragen die je kind uitnodigen om uitgebreider te antwoorden en moedig zo de communicatie aan. Dit helpt om hun verbale vaardigheden te ontwikkelen.

  3. Moedig aan om te spreken: Geef je kind de tijd om te reageren in gesprekken. Druk niet te veel op antwoorden en geef hen de ruimte om op hun eigen tempo te praten.

  4. Modelleer communicatie: Laat zien hoe communicatie werkt door zelf duidelijk en respectvol te praten. Kinderen leren vaak door observatie en nabootsing.

  5. Creëer een ondersteunende omgeving: Zorg voor een veilige omgeving waarin je kind zich comfortabel voelt om te praten zonder angst voor oordeel.

Specifieke ondersteuning:

  1. Oefen sociale vaardigheden: Oefen thuis met je kind in verschillende sociale scenario’s om ze te helpen zelfverzekerder te worden in gesprekken.

  2. Professionele hulp: Overweeg een sociaalvaardigheidstraining als je merkt dat je kind al een lange tijd worstelt.

Veranderingen die je kunt zien:

Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen kinderen die niet mondig zijn positieve veranderingen ervaren:

  • Verbeterde verbale vaardigheden en het vermogen om gedachten beter te verwoorden.
  • Meer zelfvertrouwen in het aangaan van gesprekken en het delen van ideeën.
  • Verbeterde interactie en betrokkenheid in sociale situaties.

 

Het is belangrijk om geduldig en ondersteunend te zijn terwijl je kind werkt aan het ontwikkelen van mondigheid. Moedig kleine vooruitgangen aan en geef je kind de ruimte om op zijn/haar eigen tempo te groeien. Ik hoop dat deze suggesties helpen om je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van verbale vaardigheden! Als je nog andere vragen hebt, laat het me gerust weten. Je kan mij altijd bellen of mailen!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen