Mijn kind is in zichzelf gekeerd

Mijn puber is in zichzelf gekeerd

Mijn kind is in zichzelf gekeerd

‘Mijn kind is in zichzelf gekeerd’ hoor ik ouders zo af en toe tegen mij zeggen. Ze maken zich zorgen om hun puber en vragen zich af of er meer aan de hand is. Allereerst ben ik altijd nieuwsgierig hoe lang hun puber al teruggetrokken gedrag vertoont. Wat zien en merken ze aan hun puber? Wat voor concrete voorbeelden hebben ze? Hoe lang speelt het al? En hoe was hun kind toen zij op de basisschool zat? En op wie lijkt hun kind het meest?

Rustig karakter

Al deze vragen geven mij een beeld van hoe hun puber van nature is. Vaak komt naar boven dat hun kind van nature een rustig karakter heeft. Op de basisschool had ze één of twee vriendinnetjes waar ze veel mee optrok. Echt een vriendengroep heeft ze nooit gehad. Daarnaast trekt ze zichzelf graag terug op haar kamer en kan ze zichzelf goed alleen vermaken. Haar ouders maken zich nu alleen extra zorgen omdat ze zo weinig vertelt. 

Introvert

Introverte jongeren houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. Daarnaast doen ze energie op door alleen te zijn, Het zijn bedachtzame jongeren en zeggen pas iets als ze er goed over nagedacht hebben. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die een uitgebreide vrienden en kennissenkring hebben en van smalltalk houden. Uit het bovenstaande voorbeeld komt naar voren dat hun dochter meer introvert van karakter is. Vaak geeft deze informatie ouders meer inzicht en begrijpen ze hun puber wat beter. 

Puberteit 

Daarnaast is over het algemeen bekend dat pubers in de puberteit steeds minder delen met hun ouders. Hun vrienden daarentegen worden een stuk belangrijker. Ze vergelijken zichzelf veel met leeftijdsgenoten en trekken meer met ze op. Jongeren gaan zich meer afzetten tegen hun ouders en ontwikkelen steeds meer hun eigen identiteit. Het is dus heel normaal dat hun rustige dochter nu nog een stuk gereserveerder is en nog minder aan haar ouders vertelt. 

Wanneer wordt het een probleem?

Wanneer je puber een paar vrienden/vriendinnen heeft en voor de rest goede cijfers op school haalt is er vaak niet zo veel aan de hand. Wanneer je merkt dat je kind zich ook afsluit m.b.t. vriendschappen dan kan ik mij voorstellen dat je je meer zorgen gaat maken. Wie weet speelt onzekerheid of verlegenheid dan een rol. Het kan dan helpen wanneer je kind een keertje met iemand gaat praten. Ik kan altijd met jullie meedenken mocht je dat willen. Ik doe het graag!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen