Mijn kind is heel stil

Mijn puber is heel stil

Mijn kind is heel stil

‘Mijn kind is heel stil’ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen en vragen zich af of het wel goed gaat met hun puber. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom hun puber zo stil is. Allereerst zitten pubers in de puberteit. Het is algemeen bekend dat pubers minder met hun ouders communiceren over wat ze hebben beleefd, en juist veel meer met vrienden delen. Wanneer je normaal veel hoorde van je kind kan dit nu even wennen zijn. 

Andere oorzaken

Daarnaast kan het zo zijn dat je puber meer dan normaal last heeft van verlegenheid. In de puberteit spelen hormonen een rol en je puber maakt zich opeens heel veel zorgen over wat anderen van hem vinden. Mogelijk kwam je puber eerst altijd vlot uit z’n woorden en heeft hij nu moeite om een gesprekje met iemand aan te knopen. Ook kan het zijn dat je puber zich overweldigd voelt of gestrest is voor een belangrijke toets. 

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Karakter

Waar ik als jongerencoach ook altijd nieuwsgierig naar ben is wat voor karakter je puber heeft. Hoe was je puber toen hij op de basisschool zat? Hoe vaak sprak hij af met vriendjes en vriendinnetjes? Hoe is dit nu? Het komt geregeld voor dat ouders vertellen dat hun puber vroeger ook al erg rustig en op zichzelf is. Het aantal vrienden van hun puber kunnen ze op één hand tellen en de rest van de tijd vermaakt hij zich prima alleen.

Introversie

Ik benoem dan vaak dat het klinkt alsof hun puber een introvert karakter heeft. Introverte pubers zijn meer de luisteraars dan de praters. Ze zijn bedachtzaam en zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Hun vrienden kunnen ze op één hand tellen en ze doen energie op door alleen te zijn. Ze houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. In een grote groep verdwijnen ze al snel tenzij ze de leiding hebben. 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Je kent je kind als de beste en vaak zegt je intuïtie als ouder al voldoende of er meer aan de hand is of niet. Bespreek altijd met je puber dat je je zorgen maakt en benoem wat je ziet. Mogelijk zie je dat hij weinig sociale contacten heeft. Vraag aan hem hoe hij zich voelt en check bij hem of je bevindingen kloppen. Mocht je twijfelen en willen praten dan kan ik met jullie meedenken. Even mailen of bellen kan altijd!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen