Mijn kind is heel rustig

Mijn tiener is heel rustig

Mijn kind is heel rustig

‘Mijn kind is heel rustig’ hoor ik ouders regelmatig zeggen. Ze zijn op mijn website terecht gekomen en vinden veel herkenning in mijn persoonlijke verhaal. Van nature ben ik ook een rustig mens. Tegenwoordig geef ik het beestje een naam en zeg ik: Ik heb een introvert karakter. Al wordt dit niet altijd goed begrepen door de buitenwereld. Het verbaast mij altijd wel want er wordt veel meer over introversie geschreven de laatste tijd. Mensen zouden het begrip ondertussen toch wel moeten kennen?!

Introvert karakter

Vaak helpt het om te vertellen aan mensen wat introversie precies inhoudt. Ik vertel dan vaak dat ik energie opdoe door alleen te zijn. Dit in tegenstelling tot extraverte mensen die energie opdoen door samen te zijn met anderen. Extraverten zie je na een drukke dag nog met vrienden afspreken terwijl ik dan liever met een dekentje op de bank lig met een goed boek. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Liever diepgang in plaats van smalltalk

Ook hou ik meer van diepgang binnen gesprekken. Smalltalk hou ik hooguit een half uurtje vol en daarna buig ik het gesprek zo om dat het ook weer interessant voor mij wordt. Extraverte mensen daarentegen houden juist van kletsen over koetjes en kalfjes. Ze kunnen dit bij wijze van spreken dagenlang volhouden. Introverte mensen houden dan liever hun mond. 

Bedachtzaam 

Over het algemeen zijn introverte pubers meer luisteraars dan praters. Daarnaast denken ze eerst diep na voordat ze iets zeggen. Als ze iets zeggen dan moet het wel een aanvulling zijn op het gesprek want anders houden ze hun mond. Ze zijn bedachtzaam en zeggen dus pas iets als het echt nodig is. 

Sociale voorkeur is anders

Introverte jongeren hebben vaak een paar vrienden waar ze kwalitatief een sterke vriendschap mee hebben. Daarnaast houden ze meer van één op één gesprekken en kleine groepjes in plaats van grote groepen. Binnen grote groepen kunnen ze letterlijk verdwijnen, mits ze de leiding hebben, dan kunnen ze echt uitblinken! Niks mis dus met rustige jongeren!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen