Mijn kind is gevoelig

Gevoelige puber

Mijn kind is gevoelig

Waarschijnlijk herken je het wel. Je puber is sneller van slag bij onverwachte gebeurtenissen, is erg gevoelig voor sfeer, houdt veel rekening met anderen en is sneller overprikkeld dan andere pubers. Je kind kan de neiging hebben om zichzelf weg te cijferen en please gedrag te vertonen. Wie weet herken je deze gevoeligheid ook wel bij jezelf of bij je partner. In dit blog lees je meer over wat gevoeligheid precies inhoudt en wat je als ouder kan doen om je kind te ondersteunen. 

Hooggevoelig

Gevoelige pubers zijn vaak hooggevoelig. Ze hebben intense emoties en voelen dingen dieper dan andere pubers. Ze kunnen bijvoorbeeld heel blij of verdrietig worden van relatief kleine dingen. Daarnaast zijn ze vaak zeer empathisch en kunnen zich goed inleven in de ander. Ook voelen ze de emoties van anderen zoals pijn en verdriet intenser. Daarnaast kunnen ze zich snel overprikkeld voelen door lawaai, geuren, fel licht etc. Hierdoor kunnen ze zich sneller vermoeid en gestrest voelen. Ik heb een tijdje terug een checklist geschreven met alle kenmerken die horen bij hooggevoeligheid. Misschien interessant om voor jezelf eens te lezen: Hooggevoelig kind checklist

Wat kan je als ouder doen?

Het is belangrijk om de gevoeligheid van je puber serieus te nemen. Je puber stelt zich niet aan maar heeft nou eenmaal gevoelige voelsprieten waarmee hij kan leren omgaan. Geef zelf het goede voorbeeld over hoe je met je emoties omgaat en hoe je zorgt voor rust en ontspanning. Wees ook emotioneel beschikbaar voor je puber en zorg ervoor dat hij zijn hart bij je kan luchten. Daarnaast helpt het ook om dingen te relativeren. Vraag bijvoorbeeld aan je puber: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. 

Wat kan je nog meer doen?

Wanneer je merkt dat je puber echt worstelt met zijn hooggevoeligheid kan het helpen om eens te praten met iemand. Zoals ik al eerder in dit blog schreef kunnen gevoelige pubers zichzelf wegcijferen of please gedrag vertonen. Het kan helpen wanneer je puber leert hoe hij zijn gevoeligheid op een positieve manier kan inzetten zonder zichzelf te verliezen in het contact met anderen. Tijdens de weerbaarheidstraining is hier ook heel veel aandacht voor! 

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen