Mijn kind is gevoelig voor afwijzing. Wat kan ik doen?

Puber

Mijn kind is gevoelig voor afwijzing. Wat kan ik doen?

Als ouder is het hartverscheurend om te zien dat je tienerdochter worstelt met gevoelens van afwijzing. Of het nu gaat om afwijzing door leeftijdsgenoten, vriendinnen of zelfs haar eigen kritische innerlijke stem, het kan een diepe impact hebben op haar zelfvertrouwen en welzijn. Laten we eens kijken naar het verhaal van Lisa, een veertienjarig meisje dat zichzelf voortdurend vergelijkt met anderen en worstelt met de angst om niet goed genoeg te zijn.

Het Verhaal van Lisa: De Last van Vergelijking

Lisa was altijd al een gevoelig meisje geweest. Ze nam de meningen van anderen ter harte en voelde zich snel gekwetst door kritiek of afwijzing. Op school vergeleek ze zichzelf voortdurend met haar klasgenoten, altijd bang om achter te blijven of niet aan de verwachtingen te voldoen. Ze vermeed nieuwe uitdagingen uit angst om te falen en belandde vaak in een spiraal van negatieve zelfpraat. Voor Lisa voelde afwijzing als een bevestiging van haar diepgewortelde overtuiging dat ze niet goed genoeg was. Ze verloor langzaam haar zelfvertrouwen en begon zichzelf steeds meer terug te trekken uit sociale situaties.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

De Impact van Gevoeligheid voor Afwijzing

De gevoeligheid voor afwijzing kan een verlammende invloed hebben op het leven van een tienermeisje. Het kan leiden tot angst, depressie en een laag zelfbeeld. Het kan ook haar vermogen om relaties aan te gaan en nieuwe kansen te benutten belemmeren. Voor Lisa betekende dit dat ze zichzelf steeds meer isoleerde en het moeilijk vond om zichzelf te zijn in de wereld om haar heen.

Wat Kunnen Ouders Doen?

Als ouder van een tienermeisje dat gevoelig is voor afwijzing, zijn er verschillende manieren waarop je haar kunt ondersteunen en helpen om haar zelfvertrouwen te herstellen:

  1. Empathie tonen: Luister actief naar de gevoelens van je dochter en toon begrip voor haar pijn en angst. Laat haar weten dat haar gevoelens er toe doen en dat je er voor haar bent.

  2. Zelfbeeld versterken: Help je dochter om haar zelfvertrouwen te vergroten door haar te prijzen voor haar unieke kwaliteiten en prestaties. Moedig haar aan om zichzelf te waarderen en te accepteren, los van de mening van anderen.

  3. Positieve affirmaties: Leer je dochter om positieve affirmaties te gebruiken om haar zelfvertrouwen te vergroten en negatieve zelfpraat te bestrijden. Moedig haar aan om positief over zichzelf te denken en haar eigen kracht te erkennen.

  4. Grenzen stellen: Leer je dochter om gezonde grenzen te stellen en haar eigen behoeften te respecteren. Help haar om nee te zeggen tegen situaties die haar pijn doen en ja tegen dingen die haar gelukkig maken.

  5. Professionele hulp zoeken: Als de gevoeligheid voor afwijzing ernstige problemen veroorzaakt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

Het Pad naar Zelfacceptatie

Voor Lisa en haar ouders was het pad naar zelfacceptatie geen gemakkelijke reis, maar met liefde, begrip en geduld slaagden ze erin om haar zelfvertrouwen te herstellen. Langzaam maar zeker begon Lisa zichzelf te zien voor wie ze werkelijk was: een sterke, veerkrachtige jonge vrouw die veel te bieden heeft aan de wereld om haar heen. Als ouder is het belangrijk om de gevoelens van je tienerdochter serieus te nemen en haar te ondersteunen in haar reis naar zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Door empathie te tonen, haar zelfbeeld te versterken en grenzen te stellen, kun je haar helpen om haar angsten te overwinnen en een leven te leiden dat trouw is aan zichzelf. Mocht je het fijn vinden om eens een keer te praten dan kan dat. Je kan mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen