Mijn kind is gesloten

Mijn kind is gesloten

Mijn kind is gesloten

Naar mate pubers ouder worden, hoe geslotener ze vaak worden naar hun ouders. Ze delen hun leven en avonturen het liefste met leeftijdsgenoten dan met hun ouders. Ze leren veel van andere pubers en hoeven daardoor niet te dealen met de bezorgdheid van hun vader of moeder. Dit kan voor jou als ouder best jammer zijn. Het liefste wordt je betrokken bij het leven van je kind. Daarnaast wil je hem of haar ook graag helpen wanneer het leven tegenzit. Voor veel ouders geldt dat hun kind zijn of haar eigen leven heeft en het is een teken van zelfstandigheid dat niet alles meer met jou wordt gedeeld. 

Mijn kind was vroeger een prater maar is opeens veranderd  

Het is logisch wanneer je je zorgen maakt als je opeens een grote gedragsverandering ziet bij je puber. Het kan namelijk een teken zijn dat je puber niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Pubers die een nare gebeurtenis achter de rug hebben kunnen zich opeens gaan terugtrekken. Vaak komt het hoge woord er na een tijdje wel bij je puber uit. Zolang je als ouder aangeeft dat hij of zij altijd bij je terecht kan dan geeft dit ruimte aan je puber om uiteindelijk zijn of haar verhaal te doen. Het kan ook zijn dat je puber gewoonweg niet weet wat hem dwars zit. Hormonale schommelingen kunnen ook veel roet in het eten gooien. Mocht het zo zijn dat de negatieve stemming voor een langere tijd aanhoudt dan kan het je kind helpen om eens met iemand te gaan praten. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Mijn kind is altijd al afwachtend geweest

Het kan ook zijn dat je kind meer op zichzelf is in vergelijking met anderen. Je kind kijkt het liefste de kat uit de boom en laat het contact van anderen komen. Vaak zie je dat deze pubers in een grote groep stilvallen maar in kleine groepjes of één op één juist weer opbloeien. Het zijn echte luisteraars in plaats van praters en ze zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Ze worden vaak onderschat in hun kwaliteiten maar ze kunnen (als ze dat willen!) goede leiders zijn. Vaak hebben ze de tijd en de ruimte nodig om op te bloeien en het zijn vaak ook echte laatbloeiers. 

Mijn kind worstelt met zichzelf

Jongeren kunnen naast dat ze van nature introvert zijn vaak worstelen met verlegenheid. Ze zijn dan erg onzeker over zichzelf en zijn erg gevoelig voor de mening van anderen. Ze trekken zichzelf nog meer terug dan normaal en durven niks te zeggen. Ze kunnen daarnaast worstelen met het aangaan en onderhouden van vriendschappen en passen zich helemaal aan de ander aan. Het zijn vaak de jongeren die overal ja op zeggen en het moeilijk vinden om assertief te reageren. Deze jongeren hebben een extra steuntje in de rug nodig doormiddel van coaching of het volgen van een groepstraining. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen