Fragment uit het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit:
‘Ik heb drie kinderen. Dat heb ik altijd zo gewild, het moederschap zie ik als een van de mooiste dingen in het leven. Inmiddels weet ik dat opvoeden niet over je kinderen gaat, maar vooral een kwestie is van confrontaties met jezelf. Wat ik zelf moeilijk vind, projecteer ik op mijn kinderen. Terwijl ze er zelf niet eens last van hebben, of zich er bewust van zijn. Nu mijn kinderen gaan puberen merk ik dat nog sterker. Mijn middelste zoon is veertien. Hij is introvert, altijd al geweest, Als klein kind was hij niet ongeliefd, maar hij had ook geen vriendjes. Ik heb dat heel moeilijk gevonden, ik vond het zielig voor hem. En ongezellig. Als hij op schoolreisje ging maakte ik me zorgen dat er niemand naast hem ging zitten in de bus, wat soms ook zo was. Dan bleef ik met buikpijn achter terwijl ik die bus zag wegrijden (…) De laatste tijd lijkt er gelukkig verandering in de situatie te komen. Hij heeft twee klasgenoten met wie hij veel optrekt. De een is een uitgesproken homoseksuele jongen, de ander een punkachtig meisje. Met die twee doet hij nu soms dingen. Ze zitten met elkaar in een groepje op WhatsApp, ze zoeken elkaar op in de pauze op school en ze gamen soms samen. Ik ben er opgelucht door. (…) Ik heb zo vaak gezegd: een of twee goede vrienden, meer heeft hij niet nodig in het leven. Ik hoop dat hij dat nu zelf ook zo ervaart. Ik gun het hem zo dat hij leert wat vriendschap is. En merkt dat mensen van zijn leeftijd hem waarderen om wie hij is. Een stille jongen. Maar ook een heel erg leuke jongen’. (pag. 70)
Inhoudsopgave
ToggleIntroversie
Waarschijnlijk is bovenstaand fragment erg herkenbaar voor jou als ouder. Je gunt je kind het beste en tegelijkertijd worstel je met je eigen gevoelens rondom het ouderschap. Zeker als je als ouder van nature meer outgoing en extravert bent kan het wennen zijn dat je kind anders is. Introverte jongeren krijgen energie van alleen zijn. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die energie krijgen van het contact met anderen. Daarnaast houden ze meer van één op één gesprekken en kleine groepjes in plaats van grote groepen.
Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert
Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert.
- Dit is dé cursus die ik als introverte jongere zelf had willen volgen. Je kind leert om zich op sociaal vlak zelfverzekerd te voelen zonder zichzelf te verliezen of extravert voor te doen.
- Je kind leert zijn of haar sociale talenten en kwaliteiten kennen en zijn of haar leven te leiden op een manier die bij hem of haar past!
- Meld je vandaag nog aan en geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om op te bloeien in sociale situaties!
- Een coachingstraject kost normaal minimaal 495 euro. Met deze online cursus betaal je slechts 119,95 euro en is aanvullende coaching waarschijnlijk helemaal niet meer nodig!
- Daarnaast is de cursus altijd terug te kijken wanneer je kind daar behoefte aan heeft! Genoeg redenen om de online cursus vandaag nog aan te schaffen en meteen toegang te krijgen!
Introverte kwaliteiten
Introverte pubers zijn erg goed in luisteren en geven pas antwoord als ze er lang genoeg over nagedacht hebben. Ze geven daardoor veel ruimte aan iemand anders om zijn of haar verhaal te doen. Goede verkopers zijn vaak goede luisteraars en introverten kunnen met de juiste training hier echt in uitblinken. Mits het product wat ze verkopen past bij waar hun interesses liggen. Ook als leidinggevende kunnen ze goed uit de verf komen mits ze een goede opleiding hebben gevolgd. Doordat ze zo goed kunnen luisteren weten ze precies wat er in een team speelt en kunnen ze hier op inspelen.
Mijn kind is geen prater. Wat kan ik doen?
Merk je dat je kind zich meer dan normaal terug trekt en geen vrienden heeft dan is het goed om hem of haar in de gaten te houden. Misschien dat je puber last heeft van verlegenheid en met zichzelf worstelt. Wanneer dit te lang aanhoudt kan dit leiden tot nog meer teruggetrokken gedrag. Ga erover in gesprek met je puber en uit je zorgen. Kijk samen met hem of haar wat er nodig is. Het kan helpen om eens met iemand te gaan praten. Al is het wel belangrijk dat je puber ook echt wil want anders heeft het geen zin. De motivatie om te veranderen moet van je puber komen!