Mijn kind is geen prater

Mijn kind is geen prater

Fragment uit het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit:

‘Ik heb drie kinderen. Dat heb ik altijd zo gewild, het moederschap zie ik als een van de mooiste dingen in het leven. Inmiddels weet ik dat opvoeden niet over je kinderen gaat, maar vooral een kwestie is van confrontaties met jezelf. Wat ik zelf moeilijk vind, projecteer ik op mijn kinderen. Terwijl ze er zelf niet eens last van hebben, of zich er bewust van zijn. Nu mijn kinderen gaan puberen merk ik dat nog sterker. Mijn middelste zoon is veertien. Hij is introvert, altijd al geweest, Als klein kind was hij niet ongeliefd, maar hij had ook geen vriendjes. Ik heb dat heel moeilijk gevonden, ik vond het zielig voor hem. En ongezellig. Als hij op schoolreisje ging maakte ik me zorgen dat er niemand naast hem ging zitten in de bus, wat soms ook zo was. Dan bleef ik met buikpijn achter terwijl ik die bus zag wegrijden (…) De laatste tijd lijkt er gelukkig verandering in de situatie te komen. Hij heeft twee klasgenoten met wie hij veel optrekt. De een is een uitgesproken homoseksuele jongen, de ander een punkachtig meisje. Met die twee doet hij nu soms dingen. Ze zitten met elkaar in een groepje op WhatsApp, ze zoeken elkaar op in de pauze op school en ze gamen soms samen. Ik ben er opgelucht door. (…) Ik heb zo vaak gezegd: een of twee goede vrienden, meer heeft hij niet nodig in het leven. Ik hoop dat hij dat nu zelf ook zo ervaart. Ik gun het hem zo dat hij leert wat vriendschap is. En merkt dat mensen van zijn leeftijd hem waarderen om wie hij is. Een stille jongen. Maar ook een heel erg leuke jongen’. (pag. 70)

Introversie

Waarschijnlijk is bovenstaand fragment erg herkenbaar voor jou als ouder. Je gunt je kind het beste en tegelijkertijd worstel je met je eigen gevoelens rondom het ouderschap. Zeker als je als ouder van nature meer outgoing en extravert bent kan het wennen zijn dat je kind anders is. Introverte jongeren krijgen energie van alleen zijn. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die energie krijgen van het contact met anderen. Daarnaast houden ze meer van één op één gesprekken en kleine groepjes in plaats van grote groepen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introverte kwaliteiten

Introverte pubers zijn erg goed in luisteren en geven pas antwoord als ze er lang genoeg over nagedacht hebben. Ze geven daardoor veel ruimte aan iemand anders om zijn of haar verhaal te doen. Goede verkopers zijn vaak goede luisteraars en introverten kunnen met de juiste training hier echt in uitblinken. Mits het product wat ze verkopen past bij waar hun interesses liggen. Ook als leidinggevende kunnen ze goed uit de verf komen mits ze een goede opleiding hebben gevolgd. Doordat ze zo goed kunnen luisteren weten ze precies wat er in een team speelt en kunnen ze hier op inspelen. 

Mijn kind is geen prater. Wat kan ik doen?

Merk je dat je kind zich meer dan normaal terug trekt en geen vrienden heeft dan is het goed om hem of haar in de gaten te houden. Misschien dat je puber last heeft van verlegenheid en met zichzelf worstelt. Wanneer dit te lang aanhoudt kan dit leiden tot nog meer teruggetrokken gedrag. Ga erover in gesprek met je puber en uit je zorgen. Kijk samen met hem of haar wat er nodig is. Het kan helpen om eens met iemand te gaan praten. Al is het wel belangrijk dat je puber ook echt wil want anders heeft het geen zin. De motivatie om te veranderen moet van je puber komen!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen