Mijn kind is een stille willie

Puber introvert

Mijn kind is een stille willie

Als ouder van een introverte tiener, kan het soms een uitdaging zijn om je kind te begrijpen en te ondersteunen in een wereld die vaak de voorkeur geeft aan extraverte eigenschappen. Maar introvert zijn heeft ook zijn eigen unieke kwaliteiten en krachten die het waard zijn om te benadrukken. Laten we eens kijken naar de positieve kanten van introverte pubers en hoe je als ouder hun kwaliteiten kunt ondersteunen met concrete voorbeelden.

De rustige observator

Introverte pubers staan bekend om hun vermogen om diep na te denken en situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. In plaats van direct in actie te komen, nemen ze liever de tijd om te observeren en te reflecteren. Neem bijvoorbeeld Sarah, een introverte tiener die vaak wordt gezien als ‘stil’. Tijdens groepsdiscussies in de klas, blijft Sarah vaak op de achtergrond en luistert ze aandachtig naar de meningen van anderen. Maar wanneer ze haar hand opsteekt om te spreken, verrast ze iedereen met haar diepgaande inzichten en doordachte bijdragen.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Diepe connecties

Een van de grootste krachten van introverte pubers is hun vermogen om diepe en betekenisvolle relaties op te bouwen. Ze geven de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven oppervlakkige small talk en hechten waarde aan authentieke verbindingen. Neem bijvoorbeeld Tom, een introverte tiener die niet graag naar grote feesten gaat. In plaats daarvan brengt hij liever tijd door met een paar goede vrienden, waar hij echt zichzelf kan zijn. Tom’s vrienden waarderen zijn luisterend oor en zijn vermogen om hen te begrijpen op een dieper niveau.

Creativiteit en verbeeldingskracht

Introverte pubers hebben vaak een levendige innerlijke wereld en beschikken over een rijke verbeeldingskracht. Ze zijn creatief en hebben een talent voor het bedenken van originele ideeën en oplossingen. Denk aan Lisa, een introverte tiener die haar vrije tijd graag doorbrengt met tekenen en schrijven. Haar creatieve projecten laten haar unieke kijk op de wereld zien en dienen als een uitlaatklep voor haar emoties en gedachten. Lisa’s ouders moedigen haar aan om haar passie te volgen en haar artistieke talenten te ontwikkelen.

Zelfreflectie en zelfbewustzijn

Introverte pubers zijn vaak introspectief en hebben een goed ontwikkeld gevoel van zelfbewustzijn. Ze zijn zich bewust van hun sterke punten en zwaktes en streven ernaar om zichzelf continu te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Alex, een introverte tiener die regelmatig tijd neemt om in zijn dagboek te schrijven en zijn gedachten op papier te zetten. Door deze zelfreflectie kan Alex zijn emoties beter begrijpen en doelen stellen voor zijn persoonlijke groei. Zijn ouders steunen hem in dit proces door een open gesprek aan te gaan en hem aan te moedigen om zijn gevoelens te uiten.

Eigen kwaliteiten

Hoewel introverte pubers soms worden onderschat of over het hoofd gezien in een wereld die extravertie waardeert, hebben ze hun eigen unieke kwaliteiten en krachten. Als ouder is het belangrijk om deze positieve eigenschappen te erkennen en te ondersteunen, zodat je kind het vertrouwen krijgt om zijn ware zelf te omarmen. Door introverte pubers aan te moedigen om hun observatievermogen, diepe connecties, creativiteit, zelfreflectie en zelfbewustzijn te omarmen, help je hen om te gedijen in een wereld die misschien luider is dan ze gewend zijn. Met liefde, begrip en aanmoediging kunnen introverte pubers hun unieke kwaliteiten benutten en hun eigen pad naar succes en geluk vinden.

Mijn LinkedIn post

Wist je dat ik als jongerencoach ook introvert ben? Ik heb hier laatst een LinkedIn post over geschreven die ik graag met je deel:

Ik was een echte stille willie (en eigenlijk ben ik dat stiekem nog steeds!)
 
● Ik hou van alleen zijn
● Ik hou van diepgang in gesprekken in plaats van smalltalk
● Ik kan met gemak een stilte laten vallen en hier helemaal oké mee zijn
● Ik blink uit in het stellen van vragen (erg handig als jongerencoach kan ik je zeggen!)
● Ik ben selectief sociaal en heb een klein clubje echte vrienden
 
Vroeger kreeg ik te horen dat ik te stil was. Ik heb regelmatig de opmerking ‘Zeg nou eens wat!’ naar m’n hoofd geslingerd gekregen. Ik dacht een lange tijd dat er iets mis met me was en dat ik mij extravert moest gedragen. Ik heb dit geprobeerd maar het putte mij uit én ik was op een gegeven moment mezelf verloren. 
 
Gelukkig is er steeds meer kennis over introversie en extraversie in de maatschappij en ben ik er door goede hulp er weer bovenop gekomen. En wil ik met deze post alleen maar zeggen: ode aan de stille willies..
Je bent goed zoals je bent! ❤️

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen