Mijn kind is een pleaser. Wat kan ik doen?

Mijn tiener is een pleaser

Mijn kind is een pleaser

‘Mijn kind is een pleaser‘ zeggen ouders regelmatig tegen mij. Hun puber is meegaand en wil graag aardig gevonden worden. Hij cijfert zichzelf weg om anderen tevreden te stellen. Hij doet dingen waarvan hij denkt dat anderen dat waarderen. Ouders willen graag dat hun puber wat assertiever wordt en z’n mening leert uiten. Pubers daarentegen kunnen juist het gevoel hebben dat er niks aan de hand is. 

Waarom is mijn puber meegaand?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind please gedrag vertoont. Hij kan bang zijn om afgewezen te worden en zegt daarom maar overal ‘ja’ op. Of hij is bang om gepest te worden als hij z’n tegendraadse mening verkondigd. Het kan ook te maken hebben met het karakter van je kind. Hij kan van nature wat gevoeliger of introverter zijn en daardoor niet zo ad rem zijn in zijn reactie. Deze jongeren denken eerst na voordat ze wat zeggen en kunnen achteraf spijt hebben dat ze geen ‘nee’ hebben gezegd omdat het voorstel van de ander hen overviel. 

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder heb je waarschijnlijk al het één en ander geprobeerd om je puber te helpen. Hieronder zal ik wat algemene tips geven. Mogelijk zit er toch nog een tip tussen die jou en je kind kan helpen!

  1. Leer je puber zijn mening te uiten. En oefen dan in het bijzonder met een mening die niet overeenkomt met die van de ander. Vraag aan je puber hoe dat voelt en wat het bij hem oproept. Benoem dat hij altijd anders mag denken en dat het hebben van een eigen mening helemaal oké is. Én dat anderen hem daar niet minder aardig om horen te vinden!
  2. Geef je puber tips hoe hij assertief kan reageren. Leer je puber hoe hij een ‘ik – boodschap’ kan zeggen en daarnaast wat hij wél wil in het contact met de ander. Denkend aan: ‘Ik voel mij rot wanneer je over mij heen praat. Ik zou ook graag wat willen zeggen’. 
  3. Leer je puber hoe hij ‘nee’ kan zeggen. Iedereen heeft weleens het gevoel dat een taak of afspraak teveel is. Oefen met je puber wat hij op een vriendelijke manier tegen de ander kan zeggen.

Complimenten

Tegenover 1 kritiekpunt staan 5 complimenten. Observeer en benoem wanneer je puber positief gedrag laat zien en voor zichzelf opkomt. Hier groeit je puber van en hij begrijpt ook beter wat je met assertief gedrag je bedoelt. Natuurlijk is het goed om af en toe kritiek te leveren maar veel pubers leren meer van een positieve terecht wijzing dan van kritiek. 

Geef zelf altijd het goede voorbeeld!

Of nouja.. Altijd klinkt misschien als iets te vaak. Het is ook onmogelijk om altijd maar assertief te reageren. Maar pubers leren wel heel veel van goed voorbeeldgedrag. Vertel ook aan je puber wanneer je het zelf lastig hebt. Situaties verlopen niet vlekkeloos en ook jij zal weleens ‘ja’ zeggen terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilde zeggen. Geef je puber de boodschap mee dat je fouten mag maken en dat je elke dag weer bijleert!

 

Misschien is dit interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen