Mijn kind is een muurbloempje

Mijn kind is een muurbloempje

Mijn kind is een muurbloempje

Alle jongeren hebben een uniek karakter bestaande uit een unieke variatie van verschillende karaktereigenschappen. De één is meer outgoing en vindt het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten en zichzelf te begeven in grote groepen. De ander vindt het heerlijk om na een drukke schooldag zichzelf terug te trekken en bijvoorbeeld een boekje te lezen. Daar tussenin zijn er ook nog jongeren die zichzelf in beide karaktereigenschappen (introvert/extravert) herkennen. Ze houden zowel van drukte als van rust en stilte en hebben een ambivert karakter. Soms kan het karakter van je kind nog weleens botsen met die van jou als ouder. Misschien ben jij wel heel makkelijk in het leggen van contact en baal je ervan dat je kind hier niet zo vaardig in is. 

Wie heeft er last van?

Dat is bij mij in de praktijk altijd de grote vraag: ‘Wie heeft er last van?’ Merk je dat je puber er last van heeft omdat hij of zij toch wel worstelt met verlegenheid? Of baal jij er van dat je zoon of dochter meer op zijn rustige vader lijkt dan op jou? Jongeren die vaker de rust en de stilte opzoeken hebben die tijd echt nodig om weer op te laden. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die juist energie krijgen van het contact met anderen. Daarnaast zijn de zogenaamde ‘muurbloempjes’ vaak goede luisteraars en zeggen pas iets wanneer ze er goed over nagedacht hebben. Misschien vallen ze niet zo op in een groep maar wanneer ze hun leiderschapskwaliteiten ontwikkelen zijn ze vaak erg goede leiders. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Kwaliteiten van introverte pubers

Introverte jongeren kunnen net zoals extraverte jongeren verlegen zijn maar dit hoef niet altijd het geval te zijn. Al lijkt het gedrag vaak wel op verlegenheid en dit maakt het zo verwarrend. Zoals ik al eerder schreef luisteren introverte jongeren liever dan dat ze praten. Ook zullen ze eerst goed over een uitspraak nadenken eer dat ze hun mond open trekken. Ondanks dat je ze misschien niet zo vaak hoort zijn ze wel erg goed in één op één gesprekken en werken ze goed in kleine groepjes. Daarnaast zijn ze vaak erg loyaal naar vrienden en is de kwaliteit van de vriendschap belangrijk voor ze. 

Diepgang in gesprekken 

Introverte jongeren blinken vaak niet uit in smalltalkgesprekken of koetjes en kalfjes gesprekken. Waar ze vaak wel enthousiast van worden zijn gesprekken met veel diepgang. Je zal merken dat ze dan opeens enthousiast kunnen praten en veel feitenkennis hebben. Introverte jongeren komen op zo’n moment helemaal tot bloei. Daarnaast zijn ze vaak ook goede vragenstellers en helpen ze anderen hun verhaal goed te vertellen en zijn ze dus hele betrokken gesprekspartners. Introverte jongeren zijn wat mij betreft wel sociaal maar selectief sociaal en dit is helemaal prima. 

Introvert of toch verlegen?

Jongeren die last hebben van negatieve gedachten zoals: ‘Ik heb toch een saai leven’, ‘Anderen vinden mij raar’ of ‘Ik ben dom’ kunnen zich extra onzeker voelen. In het contact met anderen durven ze hun mond niet open te trekken en ze houden zichzelf afzijdig. Verlegenheid kan op zo’n moment een sterke rol spelen en het is dan goed om eens te praten met iemand. Jongeren kunnen leren om positiever over zichzelf te denken en dingen te doen die ze eigenlijk niet durven. Zo wordt hun zelfvertrouwen steeds wat sterker en durven ze bijvoorbeeld wél op iemand af te stappen. Mocht je even willen bellen om te kijken of ik iets voor jullie kan betekenen dan kan dit altijd! Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen