Mijn kind is een einzelgänger

Mijn kind is een einzelgänger en ik maak mij zorgen

Waarschijnlijk herken je het wel. Je puber vindt het heerlijk om te gamen en besteed hier veel tijd aan. Met jou meegaan naar de stad of op visite daar heeft hij geen zin in. Als hij een keer niet achter de computer zit dan zit hij achter de televisie of een ander beeldscherm. Het lijkt wel alsof zijn enige hobby gamen is. Je weet niet wie zijn vrienden zijn en je vraagt je ondertussen af of hij wel vrienden heeft. Als je met hem praat dan is er weinig gespreksstof en voer jij vooral het woord. Hem motiveren voor een bijbaantje is vrijwel onmogelijk. Ondertussen maak je je zorgen over hoe hij het in de toekomst gaat redden in de maatschappij. 

Je kent je puber als de beste

Veel ouders hebben van nature voelsprieten en weten precies of hun kind goed of niet goed in zijn of haar vel zit. In de puberteit spelen hormonen een flinke rol en kunnen pubers een stuk geslotener zijn dan normaal. Maar als je heel eerlijk bent is je puber dan denk je gelukkig met hoe de situatie nu is? Vaak helpt het wanneer je je zorgen deelt met je puber. Zo kan je nog extra checken of je zorgen terecht zijn of niet. Dit kan simpel door tegen hem te zeggen dat je je zorgen maakt en je afvraagt of hij wel gelukkig is. Wie weet rolt er wel een goed gesprek uit.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Misschien is je puber een laatbloeier

Jongeren zijn volop in ontwikkeling en leren elke dag weer nieuwe dingen. Soms lopen ze even vast en hebben ze tijd nodig om zichzelf verder te ontwikkelen. Vergeet niet dat tijdens het ‘gamen’ jongeren vaak contact hebben met andere jongeren. Contact maken via een game is vaak laagdrempelig en hier is recent ook onderzoek naar gedaan. Tijdens al die uren gamen ontwikkelt je puber dus echt wel sociale vaardigheden! 

Wie heeft er last van? 

Misschien heb je wel meer last van de situatie dan je zoon of dochter. De één heeft meer behoefte aan sociaal contact dan de ander. Tegelijkertijd heeft elke jongere behoefte aan vriendschappen. Jongeren die van nature wat introverter zijn hebben vaak al genoeg aan een paar vrienden. Terwijl extraverte jongeren juist energie krijgen van een grote vriendengroep. Elke jongere is anders en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en dit is helemaal oké. 

Helemaal geen vrienden

Wanneer je puber helemaal geen vrienden heeft dan is het wel belangrijk om aan de bel te trekken. Iedere puber heeft behoefte aan vriendschap en dit is ook erg belangrijk voor de sociale ontwikkeling. Het is goed om te kijken naar hulp en te onderzoeken wat er nodig is. Laat je puber ook zeker zelf nadenken over wat hem of haar het beste zou kunnen helpen. Soms kan het fijn zijn om hier met iemand over te praten. 

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen