Misschien herken je het wel
Je dochter leeft haar eigen leven en gaat na schooltijd meteen naar haar kamer. Ze zit veel online en heeft een paar vriendinnen. Ze vermaakt zich prima in haar eentje en kan urenlang niks zeggen. Qua karakter lijk je totaal niet op haar. Je hebt in vergelijking met haar een grote vriendengroep en je houdt echt van kletsen. Je dochter daarentegen is niet te porren voor smalltalk en je vindt dit om eerlijk te zijn best ongezellig.
Karaktertrekje
Kinderen kunnen totaal verschillend zijn qua karakter in vergelijking met hun ouders. Tegelijkertijd kan het karakter van het kind ook meer lijken op de vader dan op de moeder. De vader is dan bijvoorbeeld van nature ook gesloten van karakter en heeft deze karaktertrek genetisch overgedragen aan zijn kind. Kinderen die gesloten zijn of een binnenvetter worden genoemd noemen we ook wel introvert.
Introverte jongeren
Introverte jongeren doen energie op door alleen te zijn. Ze houden meer van één op één gesprekken of kleine groepjes. In grote groepen ‘verdwijnen’ ze snel tenzij ze leren een leidende rol op zich te nemen. Ze houden niet van smalltalk maar worden wél warm van gesprekken met diepgang. Daarnaast zijn ze vaak heel loyaal naar vrienden en zullen ze niet zomaar iemand laten vallen.
Ik ben meer extravert van karakter
Als je als ouder meer extravert bent dan krijg je echt energie wanneer je samen bent met anderen. Je hebt waarschijnlijk een grote vriendengroep waar je regelmatig mee afspreekt. Daarnaast maak je graag een babbeltje met de buurvrouw en weet je alle nieuwtjes uit de buurt. Ook als je thuis bent klets je graag tegen je partner en valt er maar af en toe een stilte.
Best of both worlds
Het kan ook zijn dat je jezelf in beide karaktereigenschappen herkent en dat je je met vlagen introvert voelt en met vlagen extravert. In dat geval val je in de categorie ‘ambivert‘. Je krijgt zowel energie van alleen zijn als in het contact met anderen.
Mijn puber is een binnenvetter en vertelt niks. Wat kan ik doen?
Begrijpelijk dat je je dan zorgen maakt als ouder. Want als je puber je niks vertelt.. Wanneer weet je dan dat er iets aan de hand is? Vaak is het al een goed idee om dit bespreekbaar te maken met je puber. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te zeggen dat je je zorgen maakt omdat je zo weinig van haar hoort. En mocht je puber hierop antwoorden dat alles goed gaat kan je alsnog laten weten dat ze altijd bij je terecht kan mocht er iets zijn.
Wanneer is er echt hulp nodig?
Jongeren kunnen van nature introvert zijn en dit is helemaal prima. Wel schuilt er een gevaar in wanneer je puber bijvoorbeeld weinig of geen vrienden heeft. Het kan zijn dat je puber last heeft van onzekerheid of verlegenheid. Zeker in de puberteit hebben jongeren veel steun aan elkaar en een paar goede vriendschappen heeft iedere puber nodig. In dit geval kan het goed zijn wanneer je puber met iemand gaat praten. Mits je puber zelf gemotiveerd is en ook echt hulp wil!