Mijn kind is conflictvermijdend

Mijn tiener is conflictvermijdend

Mijn kind is conflictvermijdend

Je puber wil de lieve vrede bewaren en houdt vaker zijn mond dan je lief is. Je merkt dat zij zich wegcijfert en zich aanpast aan wat haar vriendinnen willen. Je probeert tot je puber door te dringen en aan te geven dat ze ook een standpunt mag innemen. Helaas hebben de gesprekken niet het gewenste resultaat. Je maakt je zorgen en wil je puber graag helpen maar je weet niet hoe.

Je bent niet de enige

Ik spreek genoeg ouders die zich zorgen maken om hun puber. Vooral jongeren die last hebben van verlegenheid of onzekerheid kunnen last hebben van conflictvermijdend gedrag. Ze willen iedereen te vriend houden en bij de groep horen. Ze zijn bang voor afwijzing of om buiten de boot te vallen. Ze denken vaak negatief over zichzelf zoals: ‘Ik ben dom’, ‘Ik kan het niet’, ‘Ik heb iets stoms gezegd’ etc. 

Opvoeding 

Hoe gaan jullie thuis om met conflicten? Hoe maak je met je partner ruzie? Hoe reageren jullie op elkaar? Hoe maken jullie de ruzie weer goed? De manier waarop je als ouders omgaat met conflicten heeft heel veel invloed op hoe je kind zich ontwikkelt. Ruzie maken is heel normaal als dit op een respectvolle manier gebeurt. Goed voorbeeld doet goed volgen en je puber kopieert dit gedrag ook weer en past het toe binnen vriendschappen. 

Karakter

Sommige pubers zijn echte binnenvetters en hebben echt nadenktijd nodig eer dat ze hun mond opentrekken. Misschien herken je dit wel van jezelf of van je partner. Je puber mag dan leren om later terug te komen op een ruzie. Zo krijgt zij bedenktijd en weet beter wat haar mening is. De situatie even opschrijven kan voor deze pubers ook helpen om hun gedachten te ordenen. Ook kan je als ouder vragen stellen aan je puber over de situatie. 

Wat kan je nog meer doen?

Als je puber ervoor openstaat zou je doormiddel van rollenspellen samen kunnen oefenen. Je kan samen met je puber situaties verzinnen waarin je terechtkomt in een conflict. Je kan je puber leren via een ‘ik-boodschap’ te reageren: Ik voel mij teleurgesteld dat je door mijn verhaal heen praat. Ik wil graag nog even mijn verhaal afmaken’. Via de ik-boodschap blijft je puber bij zichzelf en benoemt wat zij wél wil in het contact met anderen. In plaats van aanvallend te reageren met: ‘Jij moet nu je mond houden’. Mocht je merken dat je puber worstelt en zou je even willen praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met jullie mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen