Inhoudsopgave
ToggleMijn kind is 12 jaar. Wat verandert er allemaal?
Allereerst gefeliciteerd met de verjaardag van je puber! 12 jaar is een mooie leeftijd en tegelijkertijd verandert er ook weer een hoop. Hierbij kan je denken aan fysieke, emotionele, sociale en cognitieve veranderingen. Je kind zit immers in de puberteit! In dit blog lees je meer over deze verschillende veranderingen en ontdek je wat je als ouder kan doen om je kind goed te begeleiden!
Fysieke en emotionele veranderingen
Je puber maakt in deze leeftijdsfase een groeispurt door. Meiden veranderen fysiek en krijgen te maken met borstontwikkeling. Ook zullen ze al snel beginnen met menstrueren. Jongens beginnen een grotere spiermassa te krijgen en krijgen de baard in de keel. Emotioneel gezien beginnen pubers zich meer zorgen te maken over wat anderen van hun vinden. Ze worden meer zelfbewust en beginnen zich los te maken van hun ouders.
Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert
Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert.
- Dit is dé cursus die ik als introverte jongere zelf had willen volgen. Je kind leert om zich op sociaal vlak zelfverzekerd te voelen zonder zichzelf te verliezen of extravert voor te doen.
- Je kind leert zijn of haar sociale talenten en kwaliteiten kennen en zijn of haar leven te leiden op een manier die bij hem of haar past!
- Meld je vandaag nog aan en geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om op te bloeien in sociale situaties!
- Een coachingstraject kost normaal minimaal 495 euro. Met deze online cursus betaal je slechts 119,95 euro en is aanvullende coaching waarschijnlijk helemaal niet meer nodig!
- Daarnaast is de cursus altijd terug te kijken wanneer je kind daar behoefte aan heeft! Genoeg redenen om de online cursus vandaag nog aan te schaffen en meteen toegang te krijgen!
Sociale en cognitieve veranderingen
Pubers van 12 jaar beginnen meer tijd door te brengen met hun vrienden en minder met hun familie. Ook zal je kind minder met jou als ouder delen. Het is de kunst om dit niet als een afwijzing te zien maar juist als iets wat hoort bij de normale ontwikkeling. Pubers worden zich meer bewust van sociale normen en waarden en groepsdruk. Ook staan ze meer open voor verschillende interesses zoals muziek, mode, games etc.
Hoe kan je je 12 jarige kind het beste begeleiden?
Het opvoeden van een 12 jarige kan best uitdagend zijn. Je kind ontwikkelt zijn eigen identiteit en zet zich steeds meer af van z’n ouders. Het is een kleine volwassene in de dop. Ondanks dat het misschien soms lijkt dat ze niks van hun ouders aantrekken ben je als ouder wel heel belangrijk. Dit zullen ze alleen minder laten zien. Weet dat dit hoort bij de ontwikkeling van je kind. Probeer wel altijd beschikbaar te zijn voor je puber en een luisterend oor te bieden wanneer je merkt dat dit nodig is. Jouw steun hebben ze hard nodig!
Wat kan je nog meer doen?
Stel duidelijke grenzen zoals hoe lang je puber tv mag kijken, mag gamen en op social media mag zitten. Ook kan je regels opstellen hoeveel tijd je kind besteed aan z’n huiswerk en welke huishoudelijke taken hij moet doen. Je kind leert op die manier steeds meer verantwoordelijkheid te nemen. Het is belangrijk om deze regels en grenzen consequent toe te passen en zelf ook het goede voorbeeld te geven. Leg ook uit waarom je deze regels en grenzen stelt en durf een compromis te sluiten wanneer je merkt dat je puber een andere mening heeft. Bijvoorbeeld over hoe laat hij thuis is na een feestje.
Blijf positief!
Je puber moet nog een hoop leren en dit zal met vallen en opstaan verlopen. Probeer een positieve focus te houden als ouder en geef je kind complimenten over de dingen die goed verlopen. Tegenover één kritiekpunt staan vijf complimenten. Pubers leren en groeien van complimenten en zijn dan sneller bereid om toch hun schoenen op te ruimen of de vaatwasser uit te ruimen. Daarnaast: ‘pick your battles’. Geef kritiek op dingen die echt belangrijk voor je zijn en laat de rest achterwege.