Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen

Mijn tiener heeft weinig zelfvertrouwen

Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen

‘Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen’ zeggen ouders regelmatig tegen mij. Ze maken zich zorgen om hun puber en willen graag helpen. Ze merken dat hun puber veel bevestiging vraagt. negatief over zichzelf denkt en gevoelig is voor kritiek. In dit blog zal ik dieper ingaan op hoe het komt dat pubers onzeker zijn en wat je als ouder kunt doen om je puber te helpen. Mogelijk zijn de tips al bekend voor je maar misschien zit er toch nog een tip tussen die jullie kan helpen!

Hoe komt het dat je puber weinig zelfvertrouwen heeft?

De puberteit is een lastige fase waarin jongeren veel veranderingen doormaken. De onzekerheid die veel jongeren ervaren kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kan je denken aan hormonale veranderingen wat kan leiden tot stemmingswisselingen en onzekerheid. Lichamelijk gezien veranderen pubers ook veel en dit kan het zelfbeeld van pubers beïnvloeden. Ook kunnen pubers te maken krijgen met sociale druk met als effect dat ze willen voldoen aan de sociale verwachtingen. Dit kan leiden tot onzekerheid en het gevoel niet goed genoeg te zijn. 

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Hoe kan je het zelfvertrouwen van je puber stimuleren?

Als ouder kan het lastig zijn om je kind zo te zien worstelen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren. Het is een heel erg voor de hand liggende tip maar het werkt altijd: luister naar je puber. Vertel tegen je puber dat hij altijd bij je terecht kan en neem zijn gevoelens serieus. Geef ook positieve feedback over de dingen die je puber goed doet. En bedenk hierbij dat tegenover 1 kritiekpunt 5 complimenten staan. 

Wat kan je nog meer doen?

Geef je puber verantwoordelijkheid over bepaalde zaken. Laat hem zijn eigen zakgeld beheren, zijn eigen kamer opruimen, de vaatwasser uitruimen etc. Het geeft je puber zelfvertrouwen wanneer hij merkt dat zijn ouders hem bepaalde taken toevertrouwen (ook al zal hij er niet altijd zin in hebben). Daarnaast kan je je puber stimuleren dingen te doen die hij spannend vindt zoals het solliciteren voor een bijbaantje. Wanneer het hem is gelukt geeft dit een zelfvertrouwen boost! Mocht je deze tips al toepassen en merk je dat je puber al een langere tijd worstelt met zichzelf dan kunnen we altijd even bellen. Ik denk graag met jullie mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen