Mijn kind heeft moeite zichzelf te laten zien

Puber moeite om zichzelf te laten zien

Mijn kind heeft moeite zichzelf te laten zien aan de buitenwereld

In een gezin van vier, waarvan de vader een veeleisende baan heeft en de moeder als zelfstandige vaak overwerkt, ervaren de ouders hun 15-jarige dochter, Emma, als gesloten en op zichzelf.  Ondanks hun pogingen om haar te ondersteunen en aan te moedigen, lijkt Emma zich steeds meer terug te trekken in haar eigen wereld. Haar ouders zien haar als een slim en getalenteerd meisje, maar maken zich ook erg veel zorgen om haar. Ze worstelen met het gedrag van hun dochter en voelen zich machteloos in hun pogingen om haar te helpen zichzelf te laten zien aan de buitenwereld.

Hoe was je dochter als klein meisje?

Dit is een vraag die ik regelmatig stel wanneer ik met jou als ouder telefonisch kennismaak. De antwoorden zijn vaak verschillend. De ene ouder vertelt dat hun dochter als klein meisje ook erg op zichzelf was en maar een paar goede vriendinnen had. Andere ouders zeggen juist weer dat ze als klein meisje altijd wilde afspreken met anderen en veel contact had met verschillende vriendinnen uit de buurt en school. En dat ze nu juist als tiener teruggetrokken en stil is geworden. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Karakter

Het karakter is in de kindertijd al zichtbaar. Natuurlijk ontwikkelt een kind zich waarbij opvoeding, omgevingsfactoren en ervaringen een rol spelen en het karakter enigszins kunnen bijschaven maar de basis staat. In de relatief extraverte maatschappij wordt het zijn van een spraakwaterval, het hebben van veel vrienden en altijd maar initiatief nemen als ideaal beschouwd. Dit terwijl introverte mensen de echte denkers zijn en een goed onderbouwd antwoord kunnen geven waarin ze verschillende perspectieven hebben vergeleken. Dit denkproces kost wel tijd en dan kan het zomaar gebeuren dat ze aan het einde of na de vergadering opeens weten wat ze wilde zeggen. 

Introverte kwaliteiten

Ik durf te wedden dat de meer introverte jongeren veelvuldig de opmerking van hun omgeving krijgen dat ze zichzelf wat meer mogen laten zien en dat ze moeten leren minder onzeker te worden. Ongetwijfeld zijn deze opmerkingen goed bedoelt maar ik vraag mij altijd af of volwassenen inzicht hebben in de verschillen tussen introversie en extraversie. Zo blinken introverte jongeren het beste uit in één op één gesprekken of kleine groepjes, hun vrienden zijn op één hand te tellen en ze houden meer van diepgang in gesprekken in plaats van smalltalk. Er zullen uitzonderingen zijn maar merendeel van de introverte jongeren zijn geen party animal. Ook zullen ze niet urenlang over koetjes en kalfjes kunnen praten, iets waar extraverte jongeren wel in uitblinken en zichzelf dan juist meer laten zien. 

Emma

Ik wil toch nog even terug komen op bovenstaand voorbeeld wat ging over de 15 jarige Emma die gesloten en op zichzelf is. Uit het gesprek met haar ouders kwam dat ze als klein kind ook al op zichzelf was. Oftewel Emma is van nature wat meer introvert van karakter. Daarnaast ervaart Emma zelf geen probleem en is blij met de paar vriendinnen die ze op één hand kan tellen. Ze vindt dat haar ouders onnodig bezorgd zijn en is tevreden met het leven zoals het nu is. Ze verschilt qua karakter erg met die van haar ouders die juist meer extravert zijn. Dit verklaart ook vaak waarom ouders en jongeren elkaar niet zo goed begrijpen. Als jongerencoach help ik ouders en jongeren hiermee zodat er meer begrip ontstaat en het contact beter word. Is dit voorbeeld herkenbaar voor je als ouder en heb je behoefte om eens te praten? Je kan mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen