Mijn kind heeft mentale problemen

Puber

Mijn kind heeft mentale problemen. Wat kan ik doen?

De ochtendzon stroomt door de gordijnen van het huis van Anna. Haar achttienjarige zoon, Alex, zit in stilte aan de ontbijttafel, met een blik die dieper lijkt te reiken dan de woorden die hij uitspreekt. Anna voelt de zwaarte van haar bezorgdheid toenemen. Ze vermoedt dat haar zoon worstelt met mentale problemen, maar hoe kan ze hem helpen?

Je bent niet alleen

Het erkennen van de mentale gezondheidsproblemen van een kind is een uitdaging voor veel ouders. Voor ouders zoals Anna is het cruciaal om te begrijpen dat ze niet alleen staan en dat er manieren zijn om hun kind te ondersteunen. Hier zijn enkele stappen en tips die ouders kunnen nemen als ze vermoeden dat hun kind, zoals in het geval van Alex, worstelt met mentale gezondheidsproblemen.

1. Observeren en Openen van het Gesprek

Probeer aandachtig te observeren en de signalen van mogelijke mentale gezondheidsproblemen op te merken. Open vervolgens een zachte en niet-oordelend gesprek waarin je je zorgen deelt en vraagt hoe je kunt helpen.

2. Moedig Openheid aan

Creëer een sfeer van openheid waarin je kind zich veilig voelt om zijn gevoelens te delen. Laat weten dat het oké is om zich kwetsbaar op te stellen en dat je er bent om te luisteren.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

3. Zoek Professionele Hulp

Overweeg om professionele hulp te zoeken, zoals een jongerencoach of overleg wanneer je je ernstig zorgen maakt met de huisarts. Deze professionals kunnen de nodige begeleiding bieden en werken aan het identificeren en behandelen van de onderliggende mentale gezondheidsproblemen.

4. Ondersteun Zelfzorg

Help je kind bij het ontwikkelen van gezonde zelfzorggewoonten, waaronder voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Deze elementen dragen bij aan het algehele welzijn.

5. Blijf Betrokken, maar Respecteer Grenzen

Blijf betrokken bij het leven van je kind, maar respecteer ook hun grenzen. Forceer niet te veel, maar laat weten dat je klaar staat om te helpen wanneer ze dat willen.

6. Educatie en Begrip

Verdiep je in de mentale gezondheidsproblemen waarmee je kind mogelijk worstelt. Begrip helpt niet alleen jou als ouder, maar ook je kind om zich begrepen te voelen.

7. Zorg voor Jezelf

Het ondersteunen van een kind met mentale gezondheidsproblemen kan emotioneel uitputtend zijn. Zorg ook goed voor jezelf, zoek steun bij vrienden, familie of zelfs een therapeut.

Nieuw begin

Voor Anna betekent het toepassen van deze stappen een nieuw begin in haar zoektocht om Alex te helpen. Ze erkent dat het een proces is met ups en downs, maar door proactief te handelen, hoopt ze een positieve impact te hebben op de mentale gezondheid van haar zoon.

Het is van vitaal belang om te onthouden dat het oké is om hulp te zoeken, zowel voor je kind als voor jezelf. Samenwerken met professionals en het omringen van jezelf en je kind met ondersteunende mensen kan een belangrijke stap zijn op weg naar herstel. Mentale gezondheidsproblemen zijn uitdagend, maar met liefde, begrip en de juiste ondersteuning kan er hoop en genezing zijn voor jou en je kind. Mocht je na het lezen van dit blog even willen praten dan kan dat altijd. Je kan mij mailen of bellen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen