Mijn kind heeft last van piekeren

Mijn puber heeft last van piekeren

Mijn kind heeft last van piekeren

‘Mijn kind heeft last van piekeren’ hoor ik regelmatig van ouders. Ze maken zich zorgen om hun puber en willen graag helpen. Ze merken aan hun kind dat ze zich vaker terug trekt dan normaal, moeilijk in slaap valt en last heeft van een vol hoofd. In dit blog geef ik tips en adviezen wat je als ouder kan doen om je kind te helpen. Ook lees je welke kinderen meer dan gemiddeld last kunnen hebben van piekeren. 

Oorzaak

Pubers piekeren vaak wanneer ze minder goed in hun vel zitten. Mogelijk is er recent iets gebeurd wat indruk op je puber heeft gemaakt. Denkend aan een verhuizing, scheiding, pesten of een overlijden. Zeker wanneer er meerdere dingen spelen kan dit ervoor zorgen dat je puber sneller uit balans raakt en overmatig gaat piekeren. Daarnaast kan het ook zijn dat je puber hooggevoelig is. Het is algemeen bekend dat hooggevoelige pubers meer piekeren dan normaal. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Allereerst is het goed om een luisterend oor te zijn voor je puber. Stel belangstellende vragen beginnend met: wie/wat/waar/waarom en hoe. Dit zijn open vragen die je puber uitnodigen om uitgebreid haar verhaal te vertellen. Erover praten lucht op en zorgt ervoor dat je puber even kan ventileren. Daarnaast kan het voor je puber helpen om haar gedachten op te schrijven in een dagboek. 

Wat kan je nog meer doen?

Je kan je puber vragen of ze nu iets aan de situatie kan veranderen. Als dat niet het geval is dan kan je tegen je puber zeggen dat ze een kwartiertje mag piekeren en dat ze daarna iets kan doen wat voor afleiding zorgt. Wat ook een leuke manier is om met piekergedachten om te gaan is om ze op te schrijven en ze vervolgens in de prullenbak te gooien. Wanneer je puber piekert over iets groots zoals een spreekbeurt kan het helpen om in kleine stapjes op te schrijven wat ze kan doen om zich optimaal voor te bereiden. Mocht je merken dat  je puber al een lange tijd niet lekker in haar vel zit kan je altijd contact met mij opnemen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen