Mijn kind heeft geen aansluiting op school

Mijn kind heeft geen aansluiting op school. Wat kan ik doen?

Regelmatig krijg ik van ouders te horen dat hun zoon of dochter worstelt met het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Zeker wanneer jongeren net verhuist zijn of zijn blijven zitten dan kan dit zorgen voor extra onzekerheid. Jongeren moeten hun plek weer vinden in de nieuwe omgeving. Zeker wanneer iedereen op school elkaar al jaren kent kan het lastig zijn om in bestaande groepen vriendschappen te sluiten. De overgang van de vertrouwde basisschool naar de brugklas is in het begin ook vaak pittig voor jongeren. Al zit iedereen op dat moment in hetzelfde schuitje wat ervoor zorgt dat het sluiten van vriendschappen iets makkelijker is. Tegelijkertijd moet vriendschap ook groeien en is het belangrijk dat jongeren samen dingen meemaken zodat er een veilig en vertrouwd gevoel ontstaat. Het is heel normaal wanneer je zoon of dochter in de eerste weken/maanden nog zijn of haar plekje moet vinden. Wanneer deze situatie een langere tijd aanhoudt en je geen verandering ziet dan is het heel begrijpelijk dat je je zorgen gaat maken. De gedachte ‘mijn kind heeft geen aansluiting op school’ doet wat met je als ouder.  Het liefste ziet elke ouder zijn kind blij en opgewekt met leuke vrienden.

Hoe ervaart je zoon of dochter de situatie?

Sommige jongeren komen verdrietig thuis en vertellen openhartig waar ze mee worstelen en vertellen dat ze zich alleen voelen op school. Heel goed dat ze zo open en eerlijk zijn over hun gedachten en gevoelens naar hun ouders. Erover praten en het hart luchten is ontzettend belangrijk voor jongeren en kan al deels de oplossing zijn.
Er zijn ook jongeren die niks van zich laten horen en aangeven dat alles ‘goed’ gaat. Totdat een paar dagen later de aap toch uit de mouw komt en er meer aan de hand lijkt te zijn. Soms vinden jongeren het lastig om woorden te geven aan hun gedachten en gevoelens of vinden ze het makkelijker om ‘mooi weer’ te spelen dan echt eerlijk te zijn. Andere jongeren zien geen probleem en zijn graag op zichzelf. Ze vinden de contacten op school genoeg en hoeven na schooltijd (nog) niet perse af te spreken en vermaken zichzelf thuis prima. En hebben misschien buiten school een paar vrienden met wie ze afspreken. Het is ook erg afhankelijk van hoe je kind is van karakter. Wanneer je puber van nature wat meer extravert is dan krijgt hij/zij energie van groepen en regelmatig afspreken met anderen. Wanneer hij geen of weinig aansluiting heeft op de middelbare school dan kan dit al sneller zorgen voor gevoelens van eenzaamheid. Introverte jongeren krijgen energie van alleen zijn en houden van een paar echte goede vriendschappen en kleine groepjes. Ze kunnen zich eenzaam voelen wanneer diepgang in contacten ontbreekt.

——————————————————————————————————————————————————-

Woon je in Leiden of omgeving? Meld je aan voor de Gratis online Facebook Community: Ouders in Leiden

✔️ Voor ouders in Leiden en omgeving van jongeren 12 – 25 jaar
✔️ Connect met elkaar voor de gezelligheid!
✔️ Of is je puber eenzaam? Ontmoet ouders die tegen hetzelfde aanlopen
✔️ Geef elkaar advies en tips.. en regel misschien wel een leuk contact voor je puber!
✔️ Helemaal gratis

Ouders in Leiden Community (van jongeren 12 - 25 jaar)
Ouders in Leiden Community (van jongeren 12 – 25 jaar)

Aanmelden?

Meld je aan door op Facebook de zoektermen: ‘Ouders in Leiden Community’ in te vullen of klik op deze link: https://www.facebook.com/groups/1258231291220263

——————————————————————————————————————————————————-

 

Mijn kind heeft geen aansluiting op school: algemene tips

  • Allereerst is het erg afhankelijk van hoe je kind in het leven staat. Heeft hij behoefte aan contact en lukt het maar niet? Of is hij wel blij met drie echte vrienden en is hij voor de rest graag op zichzelf? Ga het gesprek eens aan met je kind en probeer zonder oordelen te luisteren. Mocht je kind worstelen kan je altijd meedenken maar vraag eerst eens: wat zou jou kunnen helpen? Wat zou ik voor je kunnen doen?
  • Kijk eens in de buurt. Wie weet is er een leuke sportclub of een hobby waar je kind bij aan kan sluiten. Een gedeelde interesse kan vaak de drempel om een gesprekje met iemand te starten verlagen.
  • Oefen eens met je kind als hij/zij ervoor openstaat met ‘smalltalk’ gesprekjes en geef zelf ook het goede voorbeeld zodat je kind hiervan kan leren.
  • Mocht het de eerste weken/maanden niet lukken om aansluiting te vinden dan is het nog geen groot probleem. Zie je dat je kind somber is en lijkt er geen verbetering te komen dan kan het helpen om hulp in te schakelen.

Een groepstraining kan een extra steun in de rug geven

Jongeren die zelf ervaren dat ze extra hulp kunnen gebruiken en hiermee aan de slag willen kunnen bijvoorbeeld een weerbaarheidstraining of assertiviteitstraining volgen. Ze ontmoeten dan andere jongeren die het ook lastig vinden om gesprekjes aan te knopen en vrienden te maken. Het idee dat ze niet de enige zijn zorgt al voor een fijne opluchting. Door middel van leuke oefeningen leren ze elkaar beter kennen en soms ontstaan er zelfs vriendschappen.

Met je meedenken kan altijd!

Veel jongeren die ik heb begeleid:

  • Hebben weer zin en energie in sociaal contact
  • Nemen vaker initiatief om af te spreken met anderen
  • Hebben meer plezier wanneer ze afspreken
  • Zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in anderen
  • Stellen bewust grenzen in het contact en laten zich niet leiden door negatieve gedachten.

Ze durven sociaal en assertief te zijn op hun eigen manier!

Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X