Mijn kind heeft geen aansluiting op school

Mijn kind heeft geen aansluiting op school

Mijn kind heeft geen aansluiting op school. Wat kan ik doen?

Regelmatig krijg ik van ouders te horen dat hun zoon of dochter worstelt met het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Zeker wanneer jongeren net verhuisd zijn of zijn blijven zitten dan kan dit zorgen voor extra onzekerheid. Jongeren moeten hun plek weer vinden in de nieuwe omgeving. Zeker wanneer iedereen op school elkaar al jaren kent kan het lastig zijn om in bestaande groepen vriendschappen te sluiten. De overgang van de vertrouwde basisschool naar de brugklas is in het begin ook vaak pittig voor jongeren. Al is het wel zo dat iedereen op dat moment in hetzelfde schuitje zit wat ervoor zorgt dat het sluiten van vriendschappen net iets makkelijker is dan wanneer je als enige net bent verhuisd. Tegelijkertijd moet vriendschap ook groeien en is het belangrijk dat jongeren samen dingen meemaken zodat er een veilig en vertrouwd gevoel ontstaat. Het is heel normaal wanneer je zoon of dochter in de eerste weken/maanden nog zijn of haar plekje moet vinden. Wanneer deze situatie een langere tijd aanhoudt en je geen verandering ziet dan is het heel begrijpelijk dat je je zorgen gaat maken. De gedachte ‘mijn kind heeft geen aansluiting op school’ doet wat met je als ouder.  Het liefste ziet elke ouder zijn kind blij en opgewekt met leuke vrienden.

Hoe ervaart je zoon of dochter de situatie?

Sommige jongeren komen verdrietig thuis en vertellen openhartig waar ze mee worstelen en vertellen dat ze zich alleen voelen op school. Het is heel goed dat ze zo open en eerlijk zijn over hun gedachten en gevoelens naar jou als ouder. Erover praten en het hart luchten is ontzettend belangrijk voor jongeren en kan al deels de oplossing zijn.
Er zijn ook jongeren die niks van zich laten horen en aangeven dat alles ‘goed’ gaat. Totdat een paar weken later de aap toch uit de mouw komt en er meer aan de hand lijkt te zijn. Soms vinden jongeren het lastig om woorden te geven aan hun gedachten en gevoelens of ze vinden het makkelijker om ‘mooi weer’ te spelen dan echt eerlijk te zijn. Andere jongeren zien weer geen probleem en zijn graag op zichzelf. Ze vinden de contacten op school genoeg en hoeven na schooltijd niet nog eens af te spreken met leeftijdsgenoten en vermaken zichzelf prima alleen. Ze hebben misschien buiten school een paar vrienden met wie ze wel afspreken. Het is ook erg afhankelijk van hoe je kind is van karakter. Wanneer je puber van nature wat meer extravert is dan krijgt hij/zij energie van groepen en regelmatig afspreken met anderen. Wanneer hij geen of weinig aansluiting heeft op de middelbare school dan kan dit al sneller zorgen voor gevoelens van eenzaamheid. Introverte jongeren krijgen energie van alleen zijn en houden van een paar echt goede vriendschappen en kleine groepjes. Ze kunnen zich eenzaam voelen wanneer diepgang in het contact ontbreekt.

Mijn kind heeft geen aansluiting op school: algemene tips

  • Allereerst is het erg afhankelijk van hoe je kind in het leven staat. Heeft hij behoefte aan contact en lukt het maar niet? Of is hij wel blij met drie echte vrienden en is hij voor de rest graag op zichzelf? Ga het gesprek eens aan met je kind en probeer zonder oordeel te luisteren. Mocht je kind worstelen kan je altijd meedenken maar vraag eerst eens: ‘Wat zou jou kunnen helpen?’ ‘Wat zou ik voor je kunnen doen?’
  • Kijk eens in de buurt. Wie weet is er een leuke sportclub of een hobby waar je kind bij aan kan sluiten. Een gedeelde interesse kan vaak de drempel om een gesprekje met iemand te starten verlagen.
  • Oefen eens met je kind (als hij/zij ervoor openstaat) met ‘smalltalk‘ gesprekjes en geef zelf ook het goede voorbeeld zodat je kind hiervan kan leren.
  • Mocht het de eerste weken/maanden niet lukken om aansluiting te vinden dan is er nog geen groot probleem. Zie je dat je kind somber is en lijkt er geen verbetering te komen dan kan het helpen om hulp in te schakelen.

Een groepstraining kan een extra steun in de rug geven

Jongeren die zelf ervaren dat ze extra hulp kunnen gebruiken en hiermee aan de slag willen kunnen bijvoorbeeld een weerbaarheidstraining of assertiviteitstraining volgen. Ze ontmoeten dan andere jongeren die het ook lastig vinden om gesprekjes aan te knopen en vrienden te maken. Het idee dat ze niet de enige zijn zorgt al voor een fijne opluchting. Door middel van leuke oefeningen leren ze elkaar beter kennen en vaak ontstaan er vriendschappen.

Veel jongeren die ik heb begeleid:

  • Hebben weer zin en energie in sociaal contact
  • Nemen vaker initiatief om af te spreken met anderen
  • Hebben meer plezier wanneer ze afspreken
  • Zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in anderen
  • Stellen bewust grenzen in het contact en laten zich niet leiden door negatieve gedachten.

Ze durven sociaal en assertief te zijn op hun eigen manier!

 

Mocht je twijfelen en zou je het fijn vinden om even te praten dan kan je mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee!

Tip: Boost je sociale vaardigheden gids

Mocht je puber coaching of een groepstraining nog niet zien zitten en wil hij juist zelf aan de slag dan kan deze gids een goede optie zijn. Kort en bondig geef ik tips over hoe je puber op iemand af kan stappen, een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden. Ook geef ik handvatten hoe je puber vrienden kan sluiten en vriendschappen kan onderhouden. Het is een hele fijne toegankelijke gids in de vorm van een e-book om zelf aan de slag te gaan en te leren initiatief te nemen in het contact met anderen! De gids is voor 9,99 euro te koop. Klik hier: Boost je sociale vaardigheden gids

 

Sociale vaardigheden tieners


Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Veelgestelde vragen

De groepstraining kost 299 euro bestaande uit 4 bijeenkomsten. Je puber wordt 2 maanden begeleid samen met max. 8 andere jongeren. De individuele coaching kost 99 euro per sessie (kennismaking en tussenevaluatie met ouders is altijd kosteloos).

Aan elke leeftijdsgroep (12 – 14 jaar, 15 – 17 jaar en 18 – 25 jaar) geef ik 1x per jaar een groepstraining. De groepstraining duurt 2 maanden. Mocht je interesse hebben in de groepstraining dan kan je je via het contactformulier inschrijven en dan laat ik het je weten wanneer er weer een nieuwe groepstraining start!

Ik ben gespecialiseerd op het gebied van introversie, hooggevoeligheid en verlegenheid! Ook ik ben vroeger als jongere gecoacht en ondertussen kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen.

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen