Mijn kind heeft een negatief zelfbeeld

Mijn kind heeft een negatief zelfbeeld

Mijn kind heeft een negatief zelfbeeld

Sommige pubers hebben last van een negatief zelfbeeld. Ze denken bij voorbaat al dat dingen niet lukken of dat ze als puber niet goed genoeg zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat anderen beter zijn in bepaalde taken dan zij. Ze vragen veel bevestiging en kunnen teruggetrokken gedrag vertonen. Het gevolg is dat pubers zich gaan achterstellen en zich minder goed gaan voelen. Ze zijn er van overtuigd dat anderen immers altijd beter zijn. Ze hebben vaak ook minder moed en lef en stellen zich afwachtend op. 

Wat nu?

Het gevaar is dat pubers op identiteitsniveau gaan geloven dat ze niet goed genoeg zijn. Als ouder is het verleidelijk om je puber gerust te stellen en te zeggen: ‘Je bent goed zoals je bent’, ‘Jij kan dat wel’ of juist het tegenovergestelde door te zeggen ‘Stel je niet zo aan’. Helaas werkt dit allemaal niet. Het is namelijk zo dat op het moment dat je je puber geruststelt of afkapt je de gevoelens van je puber niet serieus neemt.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je wél doen? 

Het kan helpen om je puber een beetje uit te dagen. Dit kan je doen door vragen te stellen zoals: ‘Stel je eens voor dat je die moeilijke opdracht toch gaat doen.. Hoe zou je het dan aanpakken?’ Of ‘De vorige keer dat je toen die opdracht deed, hoe heb je het toen aangepakt?’, ‘Hoe is het toen afgelopen? Het is immers zo dat resultaten uit het verleden garanties bieden voor de toekomst. 

Wat kan je als ouder nog meer doen?

Laat je puber worstelen op bepaalde taken en bemoei je je er niet mee. Stel dat je altijd de wind mee hebt op de fiets dan leer je niet om je spieren te gebruiken. Van worstelen en omgaan met tegenslag wordt je puber sterker. Geef als ouder feedback in de trant van ‘Het was heel moeilijk voor je. Maar toch heb je het gedaan. Super goed van je!’ Je zou aanvullend nog kunnen vragen: ‘Wat heeft je geholpen om, ondanks dat het moeilijk was, toch door te gaan?’

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen