Mijn kind heeft een ingetogen karakter. Wat kan ik doen?

Puber

Als ouder is het soms verleidelijk om te denken dat een extravert, spraakzaam kind het meest succesvol zal zijn in het leven. Maar wat als jouw kind juist een ingetogen karakter heeft? Introverte pubers, zoals ze vaak worden genoemd, hebben hun eigen unieke kwaliteiten die net zo waardevol zijn als die van hun extraverte tegenhangers. Laten we eens kijken naar het verhaal van Alex, een veertienjarige jongen die liever naar zijn innerlijke stem luistert dan naar de drukte van de buitenwereld.

Het Verhaal van Alex: De Kracht van Stilte

Alex was altijd al een jongen die meer tijd alleen doorbracht dan met anderen. Hij genoot van rustige activiteiten zoals lezen, tekenen en dagdromen. Zijn ouders maakten zich soms zorgen dat hij niet genoeg vrienden had of niet sociaal genoeg was, maar ze wisten eigenlijk ook wel dat Alex gewoon zijn eigen pad volgde. Wat ze echter niet wisten, was dat Alex ingetogen karakter hem een schat aan kwaliteiten schonk die vaak over het hoofd wordt gezien. Hij was observerend, empathisch en creatief. Hij had een diepe innerlijke wereld waarin hij zijn gedachten en gevoelens kon verkennen op een manier die voor veel mensen onbereikbaar was.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

De Kracht van Introverte Pubers

Introverte pubers hebben een aantal unieke kwaliteiten die hen onderscheiden van hun extraverte tegenhangers. Enkele van deze kwaliteiten zijn:

  1. Diepe reflectie: Introverte pubers zijn vaak diepe denkers die de tijd nemen om na te denken over zichzelf, de wereld om hen heen en de betekenis van het leven.

  2. Creativiteit: Door hun vermogen om zich terug te trekken en te concentreren, kunnen introverte pubers een rijke innerlijke wereld creëren die hen inspireert tot creatieve expressie in verschillende vormen, zoals kunst, schrijven of muziek.

  3. Empathie: Introverte pubers zijn vaak gevoelig voor de emoties van anderen en kunnen zich gemakkelijk inleven in de gevoelens en ervaringen van mensen om hen heen.

  4. Onafhankelijkheid: Omdat ze comfortabel zijn met alleen zijn, kunnen introverte pubers vaak goed zelfstandig werken en zijn ze minder afhankelijk van constante sociale interactie voor hun welzijn.

  5. Selectief sociaal: Introverte pubers gedijen het beste in één op één gesprekken en kleine groepjes. Tenzij ze de leiding hebben want dan kunnen ze ook uitblinken in een grote groep. Als een introverte puber eenmaal vrienden met iemand is dan zijn ze heel loyaal. 

Wat Kunnen Ouders Doen?

Als ouder van een introverte puber zijn er verschillende manieren waarop je je kind kunt ondersteunen en helpen gedijen:

  1. Acceptatie en begrip: Accepteer je kind zoals hij is en waardeer de unieke kwaliteiten die hij met zich meebrengt.

  2. Ruimte geven: Geef je kind de ruimte en tijd die hij nodig heeft om zich terug te trekken en op te laden na sociale interacties.

  3. Aanmoediging van interesses: Moedig je kind aan om zijn interesses na te streven en te ontwikkelen, zelfs als deze niet overeenkomen met die van hun leeftijdsgenoten.

  4. Open communicatie: Bied een luisterend oor en moedig je kind aan om openlijk te praten over zijn gedachten, gevoelens en behoeften. En geef je kind een dagboek waarin hij of zij z’n gedachten in kan opschrijven. 

  5. Stimulatie van creativiteit: Moedig creatieve expressie aan door je kind de middelen en ruimte te bieden om zijn creativiteit te verkennen en te uiten.

Het Pad naar Zelfacceptatie

Voor Alex en zijn ouders was het proces van acceptatie en begrip een reis van zelfontdekking en groei. Terwijl ze leerden om Alex ingetogen karakter te omarmen, ontdekten ze de waarde van stilte, introspectie en creativiteit in hun leven. En hoewel Alex misschien niet altijd de meest uitgesproken persoon in de kamer was, straalde hij een innerlijke kracht en wijsheid uit die anderen inspireerde.

Kwaliteiten

Als ouder is het belangrijk om de unieke kwaliteiten van je kind te erkennen en te waarderen, ongeacht of ze extravert of introvert zijn. Door open te staan voor verschillende persoonlijkheden en het stimuleren van zelfacceptatie en zelfexpressie, kunnen ouders hun kinderen helpen om te gedijen en een leven te leiden dat trouw is aan henzelf. Als jongerencoach ben ik ook introvert en met de jaren heb ik geleerd om m’n introverte kwaliteiten te omarmen. Dit geef ik binnen de coaching graag door aan jongeren. Mocht je het fijn vinden om eens met mij te praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen