Mijn kind heeft een gereserveerd en terughoudend karakter

Mijn tiener heeft een gereserveerd en terughoudend karakter

Mijn kind heeft een gereserveerd en terughoudend karakter

‘Mijn kind heeft een gereserveerd en terughoudend karakter’ hoor ik ouders af en toe zeggen. Ze maken zich zorgen en willen graag advies. Ik vraag dan altijd: ‘Hoe was je kind op de basisschool?’ en ‘Is het gedrag veranderd ten opzichte van toen?’. Vaak geven deze vragen een inkijkje in het verloop van het karakter van hun puber. Als het gedrag in de loop der tijd plotseling is omgeslagen dan is er vaak meer aan de hand. Al spreek ik ook regelmatig jongeren die eigenlijk ‘gewoon’ hetzelfde zijn gebleven. 

Verschil introvert en extravert

Vaak leg ik het verschil uit tussen introvert en extravert wanneer ik ouders spreek. Introverte jongeren zijn meer de bedachtzame jongeren. Ze denken eerst goed na voordat ze iets zeggen en zullen alleen iets zeggen als het ook een aanvulling is op het gesprek. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die juist makkelijk door anderen heen praten en het ook fijn vinden om onderbroken te worden in het gesprek. Ze zien ‘onderbroken worden’ als teken dat de ander geïnteresseerd is in wat ze te zeggen hebben. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Introverte pubers

Introverte pubers daarentegen vinden het fijn om naar een ander te luisteren en reageren vaak pas wanneer de ander is uitgepraat. Ze vinden het vaak niet prettig om onderbroken te worden en houden dan maar hun mond. De introverte pubers die ik begeleid vertel ik ook altijd hoe verschillend mensen gesprekken kunnen interpreteren en dat er dus ook jongeren zijn die het wel fijn vinden om onderbroken te worden. 

Liever diepgang dan smalltalk

Introverte pubers vinden het vaak ook een opgave om de hele dag over koetjes en kalfjes te praten. Ze worden wel weer enthousiast van diepgang in gesprekken, dan kan je ze urenlang horen praten! Extraverte jongeren worden wel weer blij van smalltalk en hebben ook een uitgebreide vrienden en kennissenkring. Ze kennen letterlijk alle nieuwtjes uit de directe omgeving!

Vriendschap

Introverte pubers houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. Na een drukke schooldag zie je ze zichzelf terugtrekken om weer energie op te doen voor de volgende dag. Heeft je puber twee of drie goede vrienden en weet ze goed voor zichzelf op te komen wanneer het nodig is? Dan is er in feite niet zoveel aan de hand. Mocht je puber worstelen met verlegenheid dan is het een ander verhaal. Mocht je twijfelen en zorgen hebben over je puber dan kunnen we altijd even bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen